Заупокійні служіння в римському соборі св. Софії — за безвинно загиблих і за українських героїв

У четвер 27 жовтня 2022 р. у римській прокатедрі св. Софії (УГКЦ) відбулась літургія за всіх, хто загинув під час війни в Україні.

Заупокійні богослужіння очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський екзарх для українців-католиків візантійського обряду в Італії. Співслужили єпископу парох катедрального храму о. д-р. Петро Голіней, протоархімандрит василіянського чину ієромонах Роберт Лисейко, Генеральний вікарій ієромонах Ілля Броновський, настоятель протоархімандричого осідку ієромонах Даниїл Дербаль, віцеректор Української папської колегії ієромонах Бернард Підгірний та віцеректор собору о. Дмитро Кудін.

Парафіяльна спільнота храму св. Софії взяла участь у богослужіннях, молячись за вічний упокій всіх, без провини вбитих російськими агресорами, та всіх українських героїв, які загинули, захищаючи нашу Незалежність.

У проповіді екзарх наголосив на присутності Ісуса Христа в теперішніх випробуваннях українського народу. 

«Сьогоднішнє Євангеліє дуже значуще для ситуації, яку ми переживаємо. Пригадаймо, що, коли Ісус дізнався про вбивство Йоана Іродом, Йому це дуже заболіло. Сьогодні ми переживаємо велике страждання і смуток, оскільки вбивають наших братів і сестер. Але Ісус сумує з нами. Він пережив таке ж в Оливному саду, коли бачив страждання, які мусить знести», — зазначив проповідник.

Владика закликав вірян зберігати у серцях надію на Воскресіння.

«Важливо сприйняти той факт, що ми продовжуємо терпіти з Христом. Але ми не самотні у наших стражданнях. І наші загиблі не самі: вони перейшли у вічне життя, захищаючи свою державу. І наш сум переходить у надію Воскресіння, — продовжив єпископ. — Ми терпимо, страждаємо, вболіваємо, плачемо; але маємо надію, що настане воскресіння з мертвих для тих, хто віддав життя за нас. А також віримо у воскресіння нашої держави. Єднаймося з Христом і держімо у серцях надію на Воскресіння».

По завершенні богослужіння священнослужителі помолились панахиду, щоб молитовно вшанувати пам’ять усіх без провини вбитих під час несправедливої війни в Україні.

Пресслужба Товариства «Свята Софія»

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *