Розарій — пряма дорога до Неба. Радісна частина

У цій частині Розарію ми споглядатимемо земний початок життя Ісуса — момент, коли Бог виявив свою любов до нас у повноті.

Він так полюбив нас, що став таким, як ми. Для нас це велика радість. Однак глибший погляд на ці таємниці відкриває правду про те, що кожна радість на цій землі притьмарена тінню. Якою?

 

 

Таємниця Благовіщення

Весь світ завмер в очікуванні. Чи знайдеться врешті хтось, хто піде за Богом до кінця? Такої людини не було з часів Адама і Єви. І тепер світ чекає з нетерпінням. Молода дівчина з Назарета наважилася, хоча й не знала до кінця, як це буде. І саме ця тінь — тінь незнання — часто супроводжує нас у нашій зустрічі з Богом.

 

 

Таємниця Відвідин

Марія не ховається малодушно у своєму домі, не ховає скарб, який отримала, вчепившись у нього. Марія йде до своєї двоюрідної сестри, бо знає, що потрібна їй. Єлизавета завагітніла в похилому віці; їй точно потрібна допомога. Марія це відчуває. І вирушає в дорогу. Тут також з’являється тінь, тінь боротьби — боротьби з труднощами подорожі, сходження в гори, зосередженості на іншому, а не на собі. Тінь зусиль, яка завжди виникає, коли людина справді хоче допомогти.

 

 

Таємниця Народження

Бог родився, ніч, як неміч…

Не було у світі більшої радості, ніж радість віфлеємської ночі. Однак ця радість виплескується з темряви відкинення, людської байдужості. Людина справжньої радості — це та, яка посеред неприйняття й ненависті вміє побачити Боже життя. Вміє радіти через те, що Бог став одним із нас і увійшов у кожну, навіть найтемнішу, сферу нашого життя.

 

 

Таємниця Жертвування

«Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам» (Мт 7,7).

Симеон і Анна символізують саме цю правду Євангелія: якщо по-справжньому шукати Бога, то обов’язково знайдеш Його. А коли знайдеш — то приготуйся до ще однієї тіні радості: цього Бога багато хто відкине. Є ті, хто не хоче Його у своєму житті, ті, кому Він перекреслює плани, і хто відкидає Його. Радість від знайденого Бога змішується тут із трагедією неприйняття Його іншими.

 

 

Таємниця Знайдення в храмі

Бог живе серед нас. Здається, що ми Його пізнали, прийняли, розуміємо. І тут раптом виявляється, що Він хоче бути тричі Святим, Іншим. Не хоче бути вкинутим у чергову шухляду нашого розуму, обмежений нашими поняттями та звичками. У цьому переконалася Марія, яка знала Його найкраще. Ісус показав Їй, Хто Він насправді — незбагненний Бог. Бог, якого потрібно пізнавати знову і знову. Це ще одна тінь — тінь неможливості повністю пізнати Бога.

Переклад CREDO  за: Мацей Оконський, Stacja7

 

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *