Папа: «Миру не досягають, завоювавши когось чи здолавши»

В урочистість Усіх святих Папа Франциск поділився думками про те, що означають Христові слова: «Блаженні миротворці».

Урочистість Всіх святих є вихідним днем в Італії та Ватикані. Тож сьогодні опівдні, 1 листопада 2022 р., на площі св. Петра у Ватикані зібралися десятки тисяч римлян, туристів і паломників. Вони прийшли, щоби послухати повчання Святішого Отця, помолитися разом із ним та отримати його благословення, пише Vatican News.

Промовляючи з вікна Апостольського палацу у Ватикані, Папа Франциск зауважив: вшановуючи святих, ми можемо мати викривлену думку, ніби вони в житті були досконалими, точними, «накрохмаленими». Однак євангельські слова про блаженства, які є «посвідченням особи святого», спростовують це стереотипне бачення «святості як на образочка», бо говорять про «революційне життя, що прямує проти течії».

 

Прагнути миру й перебувати у спокої

Наступник св. Петра запросив приглянутися до «дуже актуального» блаженства: «Блаженні миротворці». Папа зазначив: ми можемо побачити, що «Ісусів мир дуже відрізняється від того, який ми собі уявляємо». Адже «всі ми прагнемо миру», однак насправді йдеться лише про те, щоб «нас залишили у спокої», тобто не мати проблем. «Ісус, натомість, не називає блаженними спокійних, тих, хто перебуває в мирі, але тих, які творять мир, борються за мир, будують його, хто є миротворцями». Святіший Отець підкреслив, що мир потрібно будувати і, як кожна будова, «це вимагає зусиль, співпраці й терпеливості».

 

Виростити плід із зерна, посіяного в серці

«Ми б хотіли, щоб мир спустився згори; натомість Біблія говорить про “зерно миру”, яке проростає на ґрунті життя, з насінини нашого серця. Це зерно день за днем росте в тиші через діла справедливості й милосердя, як це нам показують світлі свідки, чию пам’ять святкуємо сьогодні», — сказав Святіший Отець, зазначивши: ми й далі віримо, що мир приходить «завдяки силі та могутності». Життя Ісуса і святих показує нам, що зернятко миру, щоби прорости й принести плід, повинно спочатку померти. «Миру не досягається, завоювавши когось чи здолавши; він ніколи не є насильницьким; він ніколи не є озброєним», — зазначив Наступник святого Петра.

 

Роззброїти серце

Як, отже, стати миротворцями? За словами Папи, потрібно насамперед «роззброїти серце». Бо всі ми «оснащені агресивними думками та гострими словами», всі ми схильні захищатися «за допомогою колючого дроту нарікання і бетонних стін байдужості». Зерня миру вимагає «демілітаризації поля серця», а це стає можливим, якщо відкриваємося на Ісуса, який є «нашим миром», коли стаємо перед Його хрестом, «що є кафедрою миру», приймаючи від Нього «мир і прощення у сповіді». Саме з цього треба починати, бо «бути миротворцями, бути святими — це не наша здібність, а Його дар. Це благодать». Тож Святіший Отець заохотив кожного заглянути у своє серце й запитати себе, чи ми є миротворцями, чи вносимо у своє середовище напруження і слова, які ранять, а чи відкриваємо стежки миру, прощаючи кривдникам і піклуючись про тих, хто відсунутий на узбіччя.

 

Перемога чи поразка?

Підсумовуючи, Папа зауважив, що коли над цим роздумуємо, то може прийти запитання: а чи вартує жити ось так? Чи це не є поразкою? Відповідь, за його словами, нам дає Ісус, кажучи, що миротворці «синами Божими будуть звані». У світі здається, що вони не на місці, «бо не піддаються логіці влади і переважання», але в небі «будуть найближчими до Бога, найбільш схожими до Нього».

«Нехай же Марія, Цариця всіх святих, допоможе нам бути будівничими миру в щоденному житті», — побажав Папа Франциск.

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *