Науковці з Кембриджа схвалюють… повернення Церкви до п’ятничного посту

Група науковців, створена в Кембриджському університеті, припускає, що рада Папи повернутися всією Церквою до утримання від м’яса по п’ятницях зменшить викиди парникових газів.

Католицький єпископат Англії та Уельсу поновив цей обов’язок 2011 року, після 26 років перерви. Внаслідок цієї зміни 28% віруючих і справді змінили своє харчування, 41% із них повністю відмовилися від м’яса по п’ятницях, а 55% їло менше. За підсумками дослідників, це дозволило зменшити викиди двоокису вуглецю та заощадити 55 тис. тонн вугілля щорічно. На думку цієї групи дослідників, сільське господарство, орієнтоване на виробництво м’яса, становить один із головних «моторів» викиду продуктів згоряння. А заміна м’яса іншою високобілковою їжею (рибою, сирами) означала би зменшення викидів парникових газів на 2/3 порівняно з харчуванням, базованим на м’ясі.

Такі відомості принесла публікація англійського католицького тижневика «The Tablet». Як сказано у статті, веління утримуватися від м’яса по п’ятницях сягає щонайменше ІХ століття. Папа Миколай І тоді постановив, що всі вірні католики повинні утримуватися у п’ятниці від споживання м’яса («м’яса, крові чи кісткового мозку») на пам’ятку про муку і смерть Господа Ісуса.

Незалежно від висновків британських учених, які займаються кліматичними змінами, треба підкреслити, що кожний піст є за визначенням релігійно мотивованою практикою. Якщо цю мотивацію замінити іншою (наприклад, з огляду на здоров’я чи заради схуднення), то ми вже говоримо не про піст, а про дієту.

Переклад CREDO за: Gość Niedzielny

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *