Папа в Бахрейні: ми свідки інфантильного сценарію, де граються з вогнем і зброєю

Фото: Andrea Tornielli

Вирушивши 3 листопада 2022 р. до Бахрейну, Папа Франциск у цій 39‑й Апостольській подорожі став першим Римським Первосвященником, який ступив на землю цієї мусульманської країни.

Після прильоту Франциска особисто привітав король Хамад ібн Іса аль-Халіфа, на чиє запрошення туди прибув глава Католицької Церкви. Бахрейн — це острівна держава між Саудівською Аравією та Катаром, охоплює архіпелаг із 33 островів. Його назва означає «Королівство двох морів». 70% населення становлять мусульмани, зазначає Vatican News.

У своїй першій промові в Бахрейні, на зустрічі з представниками влади й дипломатичного корпусу, Папа Франциск звернувся із черговим засудженням війни, запевняючи у своїх молитвах цивільне населення, яке страждає від її наслідків.

 

 

За основу для роздумів Папа обрав символ живучості, який тут представлений «деревом життя» — понад 400-літнім ґафом, який росте в пустелі. Корені дерева простягаються на десятки метрів, досягаючи підземних пластів води. Франциск зосередився на цьому образі «дерева життя», назвавши себе «сіячем миру» та побажавши успіхів черговій кліматичній конференції ООН. Окрім загроз для екології, другою важливою темою є пряма загроза для миру. «Відкиньмо логіку зброї та змінімо напрямок, перемінюючи величезні військові видатки в інвестиції в подолання голоду, нестачі медичного забезпечення та освіти», — сказав Святіший Отець.

У п’ятницю 4 листопада, в другий день Апостольського візиту, Папа виголосив промову на завершення «Форуму діалогу між Сходом і Заходом заради людського співіснування», повідомляє Wiara. Він вказав, що вогонь і зброя «викликають плач і смерть, вкриваючи спільний дім попелом і ненавистю». «Сила, зброя і гроші ніколи не нададуть майбутньому барв миру», — підкреслив Папа. Також він закликав до припинення війни в Україні: «Звертаюся до всіх із наполегливим закликом, щоб було покладено край війні в Україні та розпочалися серйозні мирні переговори».

 

 

Форум діалогу

У церемонії закриття Форуму взяли участь близько 1200 осіб; бути там присутні король Бахрейну Хамад ібн Іса аль-Халіфа, під чиїм патронатом організовано цю подію, Великий імам каїрської мечеті Аль-Азгар шейх Ахмед Аль-Таїб та Екуменічний патріарх Константинополя Варфоломій І.

Франциск зазначив, що нині «людство об’єднане, як ніколи досі, водночас є набагато більше розділеним, ніж консолідованим». Схід і Захід, на жаль, щораз більше нагадують «два протиставні моря». Форум у Бахрейні він розцінив як вираження волі «пливти одним морем, обираючи курс на зустріч, а не на конфронтацію». Папа перелічив війни та біди минулого століття і зазначив, що ми «надалі перебуваємо на краю крихкої рівноваги і не хочемо потонути».

Поява конфліктів, сказав Святіший Отець, не повинна ставати приводом для втрати з уваги «прихованих трагедій людства» — нерівності та експлуатації, голоду, кліматичних змін. Він нагадав про потребу дотримуватися релігійної свободи і захищати місця культу, а також освіти, бо «незнання це ворог миру». «Там, де бракує освітніх можливостей, зростає екстремізм і вкорінюється фундаменталізм», — зазначив Франциск. А крім того, замало говорити про себе як про толерантних людей, «потрібно насправді зробити місце для іншого, надати йому права і можливості». Релігійні люди відкидають ненависть, насильство і незгоду, зазначив Папа.

«Оскільки замало буде сказати, що ця релігія — мирна; доконечним є засудити та ізолювати людей насильства, які зловживають її ім’ям. Замало також дистанціюватися від нетолерантності й екстремізму, треба діяти у протилежному напрямку», — додав Франциск. Він рішуче ствердив: «Обов’язковим є перестати підтримувати терористичні рухи, надаючи їм фінансування, зброю і стратегії, а також намагаючись виправдати ці рухи, використовуючи пресу. Треба все це визнати міжнародними злочинами, що загрожують миру та безпеці у світі».

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *