Твердопаливні котли для визволених територій: харківські волонтери допомагають громадам з опаленням (Відео)

Волонтери можуть виготовити більше котлів, але запрошують небайдужих допомагати

Твердопаливні котли, аби не замерзнути взимку. Харківські волонтери започаткували проєкт, за яким виготовляють та передають найбільш нужденним котли для опалювання. Така ідея виникла влітку. За кілька місяців було знайдене фінансування. Нині волнтери передали перші котли до Дергачівської громади. Населені пункти цього об’єднання частиною перебували у окупації, частиною – на лінії фронту. Зараз там пошкоджено усі комунікації. Деталі у матеріалі кореспондентів “5 каналу”. 

Пані Тамара показує те, що лишилося від її будинку після влучань. Із Цупівки на Харківщині жінка разом з чоловіком втекла у квітні. А повернулася після визволення у вересні до будинку дітей. Тепер, коли від населеного пункту майже нічого не залишилося, думає, чи варто залишатися. Попереду зима.

“Хоча б дровами топити, ну а шо ж, воно ні світла, ні газу немає. Це виживання”, – каже жителька Цупівки Тамара.

Звідси до кордону з російською федерацією менш як десять кілометрів. Цупівку окупували вже у перші дні війни. З тисячі людей населення лишилося 35.

“Майже все знищене, вся інфраструктура, ви бачите і стовпи. І електричний провод, газопроводи майже всі високого тиску знищені, середнього – теж”, – каже староста Прудянського старостинського округу Євген М’ячиков.

“Он пилка стоїть на тракторі, пиляємо дрова, збираємо і збираємося зимувати. Половину хати закрили, відрізали, щоб половину топити, вікна утеплили в тих хатах”, – каже житель Цупівки Олександр.

До війни чи не у кожній хаті тут були газові котли. Їх дровами не натопиш. То волонтери привезли твердопаливні. Їх виробляють на невеликому підприємстві у Харкові.

Замовники – харківські волонтери. Свій проєкт започаткували влітку та знайшли фінансування серед іноземних благодійників.

“Місія Харків” – ми більш медицинський фонд, але стосовно приготування щодо зими, особливо у Харківський області, у нас були сумніви і переживання та клопотання, що чекати далі. Тому було вирішено ще у червні розпочати такий проєкт по виготовленню твердопаливних котлів для населення”, – каже засновник БФ “Місія Харків” Ростислав Фліпенко.

Цей котел дуже легко монтувати й використовувати. Обігріти може трикімнатний будинок. І ще працює без електрики.

“Сюди монтується градусник, фахівці його повинні встановити, загерметизувати його і ось це завантажувальне вікно. Досить таки широке вікно. Об’єм, здається 30 або 40 літрів, камера горіння. Можна завантажувати дрова брикети, змішувати опилки і вугілля 40 до 60 і топити навіть вугіллям”, – пояснює інженер.

Дергачівська громада, до якої належить Цупівка, отримає 160 таких котлів. Волонтери можуть виготовити і більше, тож запрошують небайдужих допомагати.

Оксана Нечепоренко, Харківська область, “5 канал”

Раніше в Офісі президента закликали українців бути готовими до відключення світла, води та опалення по всій країні через те, що росія постійно атакує об’єкти енергетичної інфраструктури.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Вижити в екстремальних умовах – без світла, води, опалення: поради фахівців

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *