Шанси вижити високі: що робити, якщо опинилися під завалами будинку – поради надзвичайників (Відео)

Від початку війни рашисти зруйнували 135 тисяч житлових будинків

135 тисяч житлових будинків зруйнувала росія з початку великої війни. Такі дані станом на 21 жовтня оприлюднила Київська школа економіки. Окупанти обстрілюють помешкання українців мало не щодня. Від ворожих атак мирні жителі гинуть на звалищах власних будинків. Та якщо знати, як поводитися під завалами, шанси вижити високі, переконують надзвичайники. Як врятувати себе на обвалищі будинку – знає журналістка “5 каналу” Оксана Паращак.

17 жовтня Київ іранський дрон-камікадзе вбив 5-х жителів помешкання. 19-х з-під завалів урятували. Та навіть після цієї атаки на звук сирени – в укриття спускаються не всі кияни. І мало хто знає, що робити, опинившись під завалами.

“Дзвонити в службу порятунку. Загалом, не знаю. шо тоді робить, якщо в мене не буде можливості позвонить. Не завжди спускаюся”, – каже жителька Києва Тетяна.

“Чекати рятувальників. Я не знаю. Якщо тебе не завалило, треба допомогти тим, хто в такій ситуації”, – каже жителька Києва Євгенія.

Та лізти в завали не можна в будь-якому разі, кажуть надзвичайники. Будинок може осипатися й після вибуху.

“Це може бути небезпечно як для тих людей, які хочуть надати допомогу, так і для тих, хто опинився в цих завалах. Краще визначити місце де людина перебуває, почути її і відповідно передати цю інформацію рятувальникам. Рятувальники працюють професійно. В них є необхідне обладнання. Вони це роблять поступово, щоб обережно добратися до людини”, – розповів речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

Якщо в обвалах опинилися ви. аби вижити, чітко дотримуйтеся порад рятувальників. Перше правило – жодної паніки. Усвідомте, де ви і що навколо.

“Падайте на підлогу та повзіть до кута кімнати, де є несуча стіна. Ці стіни надійніше вас захистять. Підстеліть щось під собою на підлогу, лягайте на бік і підтягніть коліна до грудей, голову обхопіть руками”, – розповіли у ДСНС у Запорізькій області.

Щосили кличте на допомогу. Поруч телефон – набирайте рятувальників і детально опишіть, в якій ви частині будинку. Якщо гаджетів немає, кричіть та обережно стукайте по трубах. Кожні 10 хвилин рятувальники техніку вимикають. Вони намагаються почути звуки і з’ясувати, де ще є живі.

“Не панікуйте і не впадайте у відчай навіть якщо не вдалось нікого покликати. Увага! Намагайтеся не зачепити той предмет, на якому тримається решта конструкцій. Не намагайтеся підсвічувати собі запальничкою – це може спровокувати новий вибух, якщо десь був витік газу”, – пояснюють ДСНС у Запорізькій області.

Якщо вас поранило – кров зупиніть тим, що є під рукою – чи то ганчіркою, чи то шматком одежі. Затисніть рану, доки кров не перестане текти. За можливості накладіть джгут. Його можна замінити ременем, лямкою від бюстгальтера чи резинкою від білизни. Однак якщо у вашому тілі застряг уламок чи інший предмет, чіпати його не можна.

“Пам’ятайте про те, що якщо ви витягнете стороннє тіло, це може спровокувати критичну кровотечу. Ми обкладаємо його валиками, в мене послужить бинт. Ви можете використати елементи одягу – футболку, светер чи шарф. Ми по колу можемо обмотати. У такому разі нам потрібно максимально прикласти своїх зусиль, щоб притримувати стороннє тіло, щоб запобігти додатковому травмуванню різних тканин”, – пояснює лікарка екстреної медичної допомоги Соломія Лукач.

Попереджений – отже озброєний. Та навіть знаючи базові правила поводження під завалами, нехтувати звуком сирени нині не можна. Рятувальники наголошують: звичайний підвал житлового будинку найімовірніше вбереже вас від смерті. А правило двох стін уже зберегло життя не одному українцеві. 

Оксана Паращак, Олексій Іванченков та Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: “Кожні руки потрібні”: в Одесі навчали рятувальників-добровольців шукати людей під завалами

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *