“Крали все, виживали на запасах, чоловіка закатували” – як мешканці Біляївки пережили російську окупацію (Відео)

рашисти одразу ж після початку окупації вимкнули електрику та мобільний зв’язок

Грабували крамниці, мародерили в будинках, знущалися з місцевих. Це розповідають про загарбників мешканці нещодавно деокупованої Біляївки – села на Херсонщині. Ворожі війська тут панували понад півроку. Як виживали під час окупації – розповіли журналістам “5 каналу”.

Мешканець Біляївки пан Микола згадує: тільки-но в село зайшли окупанти, зникли електрика та мобільний зв’язок. Постачання продуктів не було, тож виживали на запасах із власного городу та погребів.

“Світло, як одразу окупація почалася, почали декілька днів, а потім воно все й заглохло. Я зв’язок тримав із Запоріжжям. Там дочка в мене. Вона мені все новості розказувала, бо в нас тут було трудно – свят практічески не работала. Але примудрялися зв’язуватися”, – згадує мешканець Біляївка Микола Анатолійович.

Пані Валентина – корінна мешканка Біляївки. Каже, чужинці приходили на її подвір’я кілька разів, але нічого не взяли. А з хат, де господарі евакуювалися, окупанти вкрали все, що можна було забрати.

“Оце, де повиїжджали і пусті хати, забирали й холодільники, мікроволновки, все вивозили. Єсть пусті хати стоять, без нічого, і кроваті, і все на світі”, – згадує мешканка Біляївки Валетнина Федосіївна.

Найстрашнішим місцем у селі під час окупації була школа. Коли загарбники вдерлися туди, староста села був проти. Але протистояти озброєним ворогам було складно.

До окупації у школі навчалися близько двох сотень дітей. Саме тут окупанти влаштували штаб. Усі входи до школи перегороджені ящиками з-під снарядів, у вікнах облаштовані стрілецькі позиції. В усіх класах та коридорах – сміття та хаос.

В одному з класів вороги облаштували катівню. Саме там убили чоловіка онучки пані Валентини.

“Закатували. Десь голого бідолашного зарили. Ми не знаємо де, бо внучка осьо приїжджала, і пішла в школу, там, де їх тримали. Знайшла штані і труси його. Це ж так знущалися. А йому 35 років, і остався рік і 7 місяців дитині. Сильно росіяни знущалися над людьми, як забирали”, – розповідає мешканка Біляївки Валентина Федосіївна.

Про ворожи дії у Біляївці нагадують і величезні вирви, які залишилися після вибуху мін та снарядів. Ними всіяні всі куточки села.

І хоча Біляївку звільнили на початку жовтня, але наслідки російського, так званого “освобождения” можна побачити просто на полі. Хвостовики, вочевидь, від касетних боєприпасів. А якщо, ось попрошу оператора перевести камеру трохи далі кадр, в полі он стирчить хвостовик ракети більш потужного калібру.

До вторгнення у Біляївці мешкали майже півтисячі людей. Вороги не випускали мешканців із села, але правдами і неправдами з окупації вибралися більш як половина жителів. А ті, хто залишився, з нетерпінням чекали на Збройні сили України. Коли ті з’явилися у селі, пані Валентина каже: очам не повірила.

Після нашестя ворогів у селі зруйновані всі комунікації, об’єкти соціальної та критичної інфраструктури. Тож ті, хто пережив неволю та повернувся до своїх домівок, заготовляють на зиму дрова та сподіваються на допомогу місцевої влади.

Олександр Фефілатьєв, Андрій Яковлєв, з північної Херсонщини, “5 канал”

Нагадаємо, у п’ятницю, 11 листопада, російські окупанти заявили, що підірвали Антонівський міст після відведення своїх військ на лівий берег Дніпра.

Нагадаємо, 9 листопада міністр оборони рф сергій шойгу наказав почати виведення російських військ з правобережної частини Херсонщини.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що лише протягом доби біля Херсона взято під контроль 12 населених пунктівА його американський колега Залужного генерал Марк Міллі заявив, що вже є свідчення відступу росіян. А президент США Джо Байден вважає, що заява москви про відступ із Херсона очікувана і свідчить про проблеми в збройних силах рф.

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні наголосив, що ворог не робить нам “подарунків” – Україна сама все виборює. За даними Генштабу ЗСУ, нині в Херсоні окупанти припинили так звану евакуацію населення через відсутність охочих.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *