“Ми фінансуємо бавовняні заходи”: що відомо про етнографічний проєкт “Ukrainian Beauty” – сюжет (Відео)

Повномасштабне вторгнення змінило підхід до фотосесій

Проголосувати за найгарнішу українку в національному вбранні та стати спонсором гучної бавовни. Таку ініціативу проводять в межах проєкту “Ukrainian Beauty”. Взяли участь в ньому і співробітниці “5 каналу”.

Вони постійно допомагають українцям та армії. Та сьогодні волонтерки об’єдналися, щоб продемонструвати національне вбрання, а ще зібрати грошей. Усе це в межах етнографічного проєкту “Ukrainian Beauty”. Його вже декілька років проводить Галина Совенко. Жінка постійно відшуковує на теренах України унікальне національне вбрання та робить фотосесії, щоби увічнити народну спадщину.

“Тобто в окремому селі була своя мода, і ми з етнографами збираємо образ, який відповідає науці і місцевості певній”, – повідомила засновниця проєкту “Ukrainian Beauty” Галина Совенко.

Повномасштабне вторгнення змінило підхід до фотосесій. Цього разу у них брали участь жінки різних спеціальностей. Однак об’єднало їх волонтерство, і вони на власному досвіді знають, як часом складно зібрати гроші.

“Найскладніше, насправді, збирати кошти. Коли ти публікуєш черговий збір і закликаєш людей донатьте будь ласка, не вважайте, що ваші 10 гривень нічого не вирішать, і коли хлопці дзвонять питають, ну коли, коли та машина вже буде, а ти дивишся на той збір і бачиш, що недотягуємо”, – пригадує косметологиня, волонтерка Катерина Власенко.

Запросили на цьогорічну фотосесію й жінок “5 каналу”. Зокрема, учасницями стали шеф-редакторка Ірина Герасимова та ведуча Анна Мірошниченко.

“В чому насправді унікальність цього проєкту, оці всі світлини, які ви зараз бачите – це зображені жінки в українських одежинах, і ми усіляко на увесь світ зараз демонструємо нашу національну ідентичність і це фактично те, за що нас зараз вбивають москалі. Це така війна без причини, це вбивство без причини”, – зазначила ведуча “5 каналу” Анна Мірошниченко.

Шеф-редакторка “5 каналу” Ірина Герасимова ствердила: “”І наприклад, “5 канал”, крім того, що ми воюємо на інформаційному фронті, він ще намагається не бути осторонь і волонтерського руху, і брати участь в таких подіях, як сьогоднішня, в таких акціях, які допомагають збрів коштів для наших Збройних Сил”.


Гроші збирають таким чином: фото виставляють на сайт проєкту і влаштовують конкурс на найгарнішу українку. Зараз такий відбувається серед маленьких учасниць. Щоби віддати голос, потрібно витратитися на добровільну суму. Перемагає та, яка назбирала найбільше грошей.

“Ми фінансуємо бавовняні заходи. Ми підписали меморандуми із Силами спеціальних операцій, а також зараз підписуємо документи з Міністерством зовнішньо-економічних справ”, – додала Галина Совенко.

Самі ж волонтерки мали змогу отримати відзнаки від проєкту. І для цього запросили спеціального гостя – офіцера групи зв’язків із громадськістю Генштабу ЗСУ.

“Цей проєкт він допомагає суспільству відкрити потенціал наших жінок-волонтерів всіх тих, хто задіяний в будь-якій співпраці з військовими та допомагає нашій країні підвести її до перемоги та до миру”, – наголосив офіцер групи зв’язків з громадськістю Генштабу ЗСУ Юрій Рудий.

До того ж, цього разу планують додати опис до світлин, щоб потім такі матеріали могли використовувати в школі чи університетах. І така ідея неабияк сподобалася молодіжним організаціям.

“Будуть дітей-переселенців запрошувати на такі заходи, одягати їх в українське вбрання та прививати їм українську культуру”, – підсумувала засновниця ГО “Потужна сила нації” Лія Метревелі.

Софія Норенко, Олексій Тищенко “5 канал”

Читайте також: “Я у вишиванці їду по всій Донеччині, орки були за 5 км від мене” – історія волонтерки з Коростеня

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *