Нова Каховка – місто з кам’яними вишиванками та приголомшливими краєвидами – сюжет (Відео)

Перед війною місцеві активісти заходилися реставрувати спадщину

Місто, яке “совєти” хотіли зробити безликим. Але місцеві зуміли зробити його унікальним. Ми продовжуємо цикл матеріалів “Наші міста”. Далі розкажеповімо про Нову Каховку на Херсонщині. Це місто північної Таврії уславилося своїми кам’яними вишиванками, абрикосовими садами і мальовничими заплавами. І 28 лютого Нова Каховка мала відзначити своє 70-річчя, але завадила російська окупація.

Молоде місто з глибокими сенсами. Нова Каховка, Херсонщина. Місто зародилося у 50-тих роках разом із будівництвом тутешньої гідроелектростанції. Воно ризикувало стати черговим понурим промисловим містом. Принаймні таким його бачила “совєцька” влада, але цей задум не вдався.

Це місто на півночі Таврії зводили за єдиним планом. Однотипна забудова не віщувала Новій Каховці різноманіття в архітектурі, але вона його таки отримала. Тутешні будівлі прикрасили кам’яними вишиванками. На той час дуже зухвалий крок. Унікальні взори на будинках змінили обличчя Нової Каховки.

Малюнки на будинках не повторюються. Всі вони у стилі “бойчукізму”. Перед війною місцеві активісти заходилися реставрувати спадщину.

“Цей орнамент і надихнув нас називати їх кам’яними вишиванками”, – повідомила архітекторка та місцева жителька Тетяна Євсеєва.

Відновлення цих орнаментів – справа копітка і тривала. Але активісти кажуть, що вона того варта. Візерунки надміцні. Вони у Новій Каховці двох типів: ліплені та різьблені. Загалом це дві тисячі квадратних метрів орнаментів.

“Ворота до Чорного моря”. Нова Каховка – це ще й приголомшливі краєвиди. Таврійська плавні – місцина унікальна, надто для тих, хто хоче сховатися від метушні великих міст. В цих зелених лабіринтах головне не загубитися. Але місто вміє і добряче збадьорити. Воно було домом для одного з найбільших міжнародних фестивалів країни. Щороку з великим зірковим десантом.

Нова Каховка напувала весь південь України. А місцева ГЕС давала світло в оселі сотень тисяч українців. І у лютому це таврійське місто мало відзначили своє 70-річчя. Колони російської техніки поперли сюди. Мешканці Нової Каховки вийшли на протест. Такого великого мітингу за всю свою історію тут ще не бачили. Люди сказали, що росії тут не раді. Місто пережило “совєти”, переживе росіян і повернеться додому – святкувати День народження.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Наші міста: як Сватове чинило відчайдушний супротив росіянизації, а тепер може прославитися на всю Європу – сюжет

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *