Окупанти тікають вже з лівого берега, а ЗСУ затрофеїли вертоліт: як минув 262 день повномасштабної війни (Відео)

Окупанти голі намагаються переплити Дніпро

Втекли із Херсону, а тепер тікають і з лівобережної частини області. Як повідомили в управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ, ворог уже забирає колаборантів та їхні родини з Нової Каховки. Везтимуть ближче до кордонів Криму, у Генічеськ. Саме це місто ворог тепер називає так званим адмінцентром тимчасово окупованої території Херсонщини. А поки росіяни займаються самонавіюванням, у Херсоні вже відновлює роботу українська влада та правоохоронці.

“До міста прибули і приступили до виконання обов’язків військова адміністрація Херсонської області, військова адміністрація міста Херсона, військова адміністрація Херсонського району. Також приступили до виконання службових обов’язків Національна поліція та Служба безпеки України. ДСНС проводить відповідні заходи по розмінуванню”, – сказав голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Але багато чого розміновувати вже не вдасться. Частину техніки, яку ворог не встиг забрати, підірвана. Також зруйновані і сім переправ, чотири з яких через Дніпро. У компанії Maxar оприлюднили супутникові світлини зруйнованого Антонівського мосту та переправи через річку Інгулець, поблизу Дар’ївки. Зруйнований і Антонівський залізничний міст. Значні пошкодження й на Каховській ГЕС – ворог підірвав частину секцій на дамбі та шлюзові ворота.

росіяни дуже хотіли не помирати під вогнем ЗСУ, але зрештою відрізали шляхи й для інших окупантів. Частину з них українські військові нині беруть у полон. Що сталося з тими, хто наважився перепливати холодний Дніпро – питання відкрите.

Тікають і залишають не тільки одяг. Крім чималих запасів боєкомплекту, склад з яким виявили у Благодатному, інколи наші бійці можуть вполювати і незвичайні трофеї. Наприклад, гвинтокрил, який росіяни захопили раніше, під час окупації військового аеродрому на Херсонщині.

Втрата Херсону для війська окупантів – це добряча цеглина у стіну остаточної російської поразки. Й ослаблена та демотивована армія ворога чудово це розуміє. Про це в етері “5 каналу” говорив ексміністр оборони Андрій Загороднюк.

“Абсолютно історична подія, при чому в європейському, скажімо так, рівні. Оскільки це був єдиний обласний центр, ми знаємо, це величезне стратегічне місце. Вхід в річку Дніпро, це доступ до Чорного моря, звичайно що це вогневий контроль за Кримським перешийком. Стратегічні наслідки цього ми ще не усі їх усвідомлюємо. Тому що росіяни вже розуміють, що вони програють”, – нагосив голова правління Центру оборонних стратегій, міністр оборони України (2019-2020) Андрій Загородгюк.

Напередодні визволили Херсон, а сьогодні – перетинаємо нову ювілейну позначку щодо кількості окупантів, які тепер підгодовують дніпровських раків чи стали добривом для українських соняхів. Від початку великого вторгнення ЗСУ вже ліквідували понад 80 тисяч загарбників. Лише впродовж минулої доби остаточно “гарними” стали ще 810 росіян. Також знищено ще 24 танки, 34 бойові броньовані машини, 12 артилерійських систем, одиниця спецтехніки та 20 одиниць автомобільної техніки. Підбито ще один ворожий безпілотник.

Світ має тиснути на росію і рішуче засуджувати її агресію. На саміті азійських держав у Пномпені міністр закордонних справ України говорив про важливість примусу росії дотримуватися зернової угоди, яка безпосередньо впливає на глобальну продовольчу кризу. А ще міністр говорив про шляхи дипломатії і про впевненість у тому, що Україна переможе у протистоянні з ворогом.

“Знаєте, кожна війна закінчується актом дипломатії. І попри всі злочини, які вчинила росія на території України, і я хочу, щоб ви це чули, щоразу, коли ми визволяємо шматок нашої території, коли ми заходимо у визволене від російської армії місто, ми знаходимо кімнати тортур, і масові поховання мирних жителів, закатованих та вбитих російською армією під час окупації цих територій. З цими людьми нелегко говорити. Але я сказав, що кожна війна закінчується дипломатією, і росія повинна буде сумлінно поставитися до переговорів. Ми виграємо битви на землі, але війна триває. Так, моральний дух в Україні дуже високий. Наша армія продовжить визволяти нашу територію, тому що ми ведемо оборонну війну проти ворога, який вдерся в нашу країну. Я не сумніваюся в остаточному результаті цієї війни. Україна переможе. Це лише питання часу і ціни”, – запевнив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Херсон сплатив ціну у 8 місяців очікування на повернення України. 8 місяців тиску, тортур, викрадень і примусу жити з ворогом по сусідству. Але тепер у місті свято. І те, що відбувається нині на центральній площі Херсону, відчувають усі присутні. І тут, і по той бік океану.

“Пам’ятаєте, ще на початку війни – це було місто, коли сюди заїхали російські війська, це було місто, яке намагалося чинити опір, вони виходили на протести. Тепер вони святкують. Так виглядає визволення, так відчувається визволення. Жителі цього міста намагалися протистояти росіянам. росіяни придушили їхні протести. Саме такими є українці, коли на них більше не тиснуть”, – зауважив журналіст CNN Нік Робертсон.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: Одеські морпіхи підняли український прапор у звільненому населеному пункті на Херсонщині – відео

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *