Вулиці міст без світла: як стати видимими для водіїв у темну пору доби – сюжет (Відео)

Через погане освітлення зростає кількість ДТП

Не видно пішоходів. Через постійні проблеми з напругою вулиці українських місто зовсім не освітлюються або світло є частково. Пішоходи, яких часто і при ліхтарях було не помітно в темному одязі, тепер стали зовсім невидимі. Кількість ДТП та травмованих на дорогах збільшується.

Вулиці неосвітлені, пішохідні переходи темні й у світлі фар видно лише тіні. Людей на дорозі зовсім не видно, каже Андрій, він автоспортсмен. З нашою знімальною групою виїхав у темні Черкаси. На кожному пішохідному Андрій пригальмовує про всяк випадок, адже на більшості в темряві є люди.

Відколи місто не освітлюють майже всі кольори одягу, навіть яскраві, істотно видимості не додають. Треба світловідбивні елементи, за годину їзди містом таких не побачили.

“Гальмівний шлях автомобіля з 60 км на годину в районі 14 метрів, але перед тим як натиснути на педаль гальм – повинні зреагувати, перенести ногу з педалі газ на педаль тормоз, а це мінімум секунда, можливо дві. На швидкості 60 км за годину за одну секунду автомобіль проїжджає 16,5 метрів”, – пояснив автоспортсмен Андрій Яроменко.

Тобто мінімум за 30 метрів автівка спиниться, але так далеко пішоходів не видно – каже водійка Тетяна. Сама без світловідбивних не ходить – показує спеціальний жилет й елементи на одяг. Говорить, хотіла б, щоб усі пішоходи такі мали.

“Мені подобається, що є одяг, кросівки особливо, які додають якісь маленькі елементи, я бачу, що там щось рухається- мерехтить, я бачу, так, так хтось іде, навіть просто ноги, але цього вже набагато видніше, ніж взагалі нічого немає і темний одяг”, – зазначила водійка Тетян Лавренко.

Вуличне освітлення не працює або ж увімкнене частково у багатьох областях України. Через удари росіян по енергооб’єктах найбільше постраждала центральна частина країни. На Кіровоградщині щотижня стається по пів сотні ДТП. Найбільше – через неправильний проїзд перехресть у темряві, часто зі світлофорами, що не працюють.

“Просимо водіїв під час наближення до пішохідних переходів у будь-який час доби знизити швидкість та переконатися, що проїзну частину не переходять пішоходи. Пішоходів, у свою чергу, закликаємо, під час руху проїзною частиною або ж узбіччям мати на собі світловідбивні елементи”, – наголосив речник управління патрульної поліції в Кіровоградській області Дмитро Поперешняк.

До постійних відключень світла люди звикли, а от користуватися світловідбивними елементами – флікерами, ще ні. Найбільш здогадливі вмикають ліхтарик на телефоні.

“Рухаючись містом, треба обов’язково дивитись під ноги, того що можна втрапити в яму і ногу зламати, і все, що завгодно. Травмуватися дуже легко стало, коли немає світла на вулиці”, – сказав житель Кропивницького Дмитро.

Це підтверджують лікарі. У темряві міста легко травмуватися як під колесами автівки, так і просто на темних вулицях. Лише за останній місяць до травмпункту в Кропивницькому звернулися понад 700 людей. Найпоширеніший діагноз – забої та переломи.

“Забої – це 2-3 тижні. Максимум 4 тижні, це місяць. Якщо є переломи, то знову ж таки, яка зона пошкоджена людини, то, буває до року”, – запевнив завідувач травмпункту Ігор Горбунов.

Невдовзі до темряви додасться ще й ожеледь на дорогах, коли швидко загальмувати буде взагалі неможливо.

“Потрібно бути пильним і знижувати швидкість, потрібно гадати, що там завжди хтось буде, а не навпаки, потрібно завжди думати, що буде найгірша ситуація і хтось обов’язково побіжить через дорогу і коли це станеться – ви будете підготовленими, не розраховуйте на те, що пішоходи будуть свідомими і їх буде гарно видно”, – підсумував автоспортсмен Андрій Яроменко.

Пішоходам про водіїв Андрій радить думати так само, а ще придбати флікери та всім разом чекати світла і перемоги.

Яна Лимаренко, Володимир Іванченко “5 канал”

Читайте також: Залізничні вокзали України, попри енергетичний терор росії, будуть зі світлом: подробиці 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *