Бойова техніка НАТО в руках ЗСУ: як куплений благодійниками броньовик MLS SHIELD допомагає захисникам (Відео)

Половину коштів на цей проєкт віддали доброчинці, а подвоїли суму “Справа громад” та фонд Порошенка

Італійські бронеавтомобілі MLS SHIELD, які були закуплені силами волонтерів, благодійників та пересічних українців, врятували 11 військовослужбовців. Автівка потрапила під щільний мінометний обстріл, у ній вибите скло та понівечений капот. Проте всі бійці залишилися живими та навіть не ушпиталені. Про це у фейсбуці повідомив п’ятий президент України Петро Порошенко, який брав активну участь у фінансуванні проєкту із закупівлі броньовиків.

За словами військових експертів, італійські бронемобілі – це бойова техніка НАТО, що має посилений бронезахист, сучасну електроніку і найголовніше – дає безпеку особовому складу. Усе, аби ефективно здійснювати контрнаступ та відвойовувати кожен клаптик української землі. 

Проєкт майже на 100 мільйонів гривень. Три місяці його готували, чекали на ліцензії та рішення урядів європейських країн. І тепер 11 броньовиків MLS SHIELD уже допомагають нищити москолоту на фронті. Половину коштів на цей проєкт віддали доброчинці, а подвоїли суму “Справа громад” та фонд Порошенка.

Наче Rolls-Royce у сфері бронетехніки – потужний двигун, тепловізійна система та найголовніше – посилений бронезахист. Нова бойова техніка НАТО – італійські бронеавтомобілі MLS SHIELD – уже на озброєнні в українських десантно-штурмових військах.

Броньовик, який має високі показники мобільності, захисту, швидкості, адаптації до військових задач та універсальності. MLS SHIELD вміщує до 10 осіб, має броню від куль, броньований бензобак та може подолати глибину до півтора метра. Маса повністю спорядженого автомобіля може сягати 13 тонн.

“Він може використовуватися безпосередньо підрозділами ССО – дозволяє швидко зайняти позиції непомітним для ворога. Це автомобіль і транспорт не важко броньований, гучний і таке інше. Це елемент подальшого патрулювання визволених локацій, територій. І саме ось такого типу автомобілі, будуть корисні для ТРО або для підрозділів Нацгвардії, Нацполіції і тд, які будуть забезпечувати вже правопорядок на визволених територіях, легкоброньований автомобіль. Саме поліцейського типу. І вона важлива не лише під час контрнаступу, а й після цього, під час утримання територій та контролю правопорядку”, – пояснює військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Кабіна бронемобіля оснащена всім необхідним для виконання завдань у зоні бойових дій: тепловізорами, камерами спостереження та іншим обладнанням. Це дає змогу їм працювати в умовах середнього та високого рівня загроз. На даху автівки можна розмістити поворотну турель із подальшим розміщенням на ній, зокрема, гармат.

“Робота в населених пунктах, по асфальту, по грязьових перешкодах, але захист від мінометних, підриву на протипіхотній міні, мінімальний захист особового складу. По селу треба проїхати, пройти, машина попереду, піхота позаду, коли треба зачищати від ворога”, – зауважує військовий блогер Сергій Місюра.

11 броньованих MLS SHIELD для українського війська – це прецедент. Бо вперше в Україні, сучасну бойову техніку купують неурядові організації, а волонтери та благодійники.

Олена Рибінська, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Нагадаємо, Петро Порошенко привіз вантажівки DAF, броньовану машину, генератори, буржуйки і спальні мішки у батальйон, який зараз воює на одній з найгарячіших ділянок східного фронту.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео на тему:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *