Встигнути до морозів: як в Ірпені відбудовують 4 багатоповерхівки (Відео)

Допомагають мешканцям полагодити будівлю волонтери, які об’єдналися в групу Irpin Reconstruction Summit

Один із багатоповерхових будинків в Ірпені. Тут тривають активні ремонтні роботи, аби до морозів устигнути зробити головне – дах і стіни.

“Будівля досить нова, але у період окупації тут у кришу та у деякі стіни було пряме потрапляння снаряду. Ми зараз знаходимось на останньому поверсі – це апартаменти, це квартира житлова, необхідно повністю змінити дах. І ми зараз знаходимося у тому місці, де дах повністю замінений. Залишилось тілько покласти шифер”, – розповідає керівниця з будівництва проєкту Irpin Reconstruction Summit Олена Ямпольська.

А ось це ще поки тимчасовий дах, який мешканці будинку робили самі. Та вже за декілька тижнів, якщо дозволять погодні умови, його перекриють повністю.

Допомагають мешканцям полагодити будівлю волонтери, які об’єдналися в групу Irpin Reconstruction Summit. Серед учасників проєкту – юристи, архітектори, дизайнери та багато інших фахівців. Загалом більш як 200 добровольців.

Гроші на відбудову шукають здебільшого за кордоном. Зараз група працює над відновленням 4 будинків, а спонсорує це італійський фонд. З офіційним оформленням усіх процесів допомагає місцева влада.

“Звісно, це папірці. Крім того, в нас є багато комунальних підприємств, які долучаються теж до роботи. Десь вивезти, десь привезти. Ми координуємо Добробат, може, чули, це волонтери, які допомагають розбирати завали. Ми координуємо, інформуємо, ми з’єднуємо, де у нас найболючіші питання”, – зазначив депутат Ірпінської міської ради Антон Головенко.

Для мешканців будинку – це неабияка радість, бо ж від квітня вони самотужки намагалися бодай якось відновити свій дім.

“Наразі науково-дослідний інститут будівництва міста Київ дав нам категорію капітального ремонту, чим ми і зараз займаємось. Ми першочергово, в нас не було каналізації, вона була повністю вигоріла, до ями самої електрику ми змогли своїми силами також частково відновити, частково є компанії, які нам допомогли і дали з розстрочкою кабель”, – каже мешканка будинку Олена.

“У цій квартирі ми бачимо відновлення залізо-бетонного перекриття, воно було демонтовано, армовано і залите монолітом, тому що дана плита почала просідати, за декілька днів вона на 7 сантиметрів просіла і якби ми її залишили в такому стані, вона могла б просто зруйнувати нам весь під’їзд”, – демонструє Олена.

Та найдорожче – це дах, каже Олена. Лише тимчасовий коштував їм понад 100 тисяч гривень, а от вартість повноцінного – майже 3 мільйони.

“Я вже попрощалась із нашою квартирою, коли сказали, що наш будинок горить. Перший раз горів, другий, третій і я вже попрощалась і сказала, так сталося – це війна. Перший раз я спокійно, але як вже другий, третій раз сюди приїжджаю, то дуже важко, навіть зараз, але життя триває треба відбудовувати”, – ділиться переживаннями Ірина.

Проєкт Irpin Reconstruction Summit закликає мешканців звертатися до них по допомогу. Це можна зробити через соцмережі. Крім того, волонтери продовжують активно шукати спонсорів для відбудови. Днями представники місцевої влади підписали договір з американською архітектурною компанією, яка співпрацюватиме з групою Irpin Reconstruction Summit.

“І для того, щоб у нас була прозора система звітності, кошти перераховуються безпосередньо на підрядника кожної будівлі, який виконує роботи, тобто немає якоїсь ланки, через яку це має все проходити”, – зауважила Олена Ямпольська.

До того ж досвід цієї робочої групи надалі планують використати під час відбудови інших міст у Київській, Херсонській, Донецькій, Луганській та інших областях, які зазнали руйнувань через повномасштабне вторгнення.

Софія Норенко, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: Сучасний сканер підмічає найменші тріщинки: як відновлюють зруйновані пам’ятки архітектури у Харкові

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *