50% вартості генератора будуть відшкодовувати у Вінниці: хто отримає компенсацію – сюжет (Відео)

До програми з підтримки мешканців багатоквартирних будинків уже долучилися 32 об’єднання

У Вінниці співвласникам багатоквартирних будинків, які придбають власним коштом генератор, відшкодують половину вартості ремонтами. Таку ініціативу запропонували у міськраді міста, в рамках підготовки до опалювального сезону. Скільки домоволодінь узяли участь – дивіться в сюжеті журналістів “5 каналу”.

Підвал однієї із вінницьких багатоповерхівок – місце зустрічі мешканців у разі оголошення тривоги. Щоби години перебування в цокольному приміщенні були якомога комфортніші – за кошти ОСББ та виграного місцевого гранду жителі будинку зробили ремонт, провели освітлення, інтернет, облаштували санвузол, місця для сидіння, принесли пледи, дитячі ігри та засоби першої необхідності.

“У нас є аптечки для надання першої медичної допомоги. Це аптечка йшла від закордонних донорів. Тут є бинтики, засоби для зупинення кровотечі”, – розповідають мешканці будинку.

З настанням холодів цей підвал ще й став пунктом обігріву. Мешканці будинку згуртувалися та купили генератор на 5 кіловат. Голова ОСББ каже, на пропозицію відгукнулися майже одноголосно.

“Хтось іграшки приніс, хтось водичку, хтось лома. Ми так згуртувались і зробили таке укриття. Нас збирала на збори рада, я донесла своїм мешканцям і буквально за вечір ми зібрались на збори і проголосували, замовили генератор і на наступний день нам його привезли, ми розрахувались за кошти ОСББ”, – каже голова правління ОСББ Ірина Челебієва.

Мешканка цього ж будинку Лариса як ніхто інший розуміє важливість облаштування таких доступних пунктів обігріву. Жінка і сама була змушена тікати від війни з родиною 2014 року, коли рф захопила її рідне місто.

“Ми спускаємося, бо від цього залежить наше життя. Це повинні знати всі наші мешканці і це не просто балачки, це дуже серйозно. Є райони, в яких дуже погано, в нас, слава Богу, поки так, але треба дотримуватись правил”, – розповіла мешканка багатоповерхівки Лариса.

50% витраченої суми на генератор мешканці можуть повернути, якщо подадуть необхідні документи на відшкодування до департаменту житлового господарства. А за цю різницю замовити виконання коштом міської ради таких робіт як заміна вікон на енергоощадні, ремонт електрощитових, системи електропостачання в будинку чи підвалі тощо.

“Ми, як міська рада, не рекомендуємо купувати буржуйки, адже не всюди є необхідна вентиляція, не всюди люди зможуть найняти спеціалістів, зробити проєкт, тому що і підлога має бути лише залізна, для уникнення загоряння, вихід димоходу. Пожежна безпека має бути дотримана. Ми рекомендуємо саме генератор, його можна поставити на вулиці, увімкнути і не хвилюватись, що тут буде отруєння чадним газом”, – пояснив начальник відділу з розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків ВМР Ігор Іванов.

Нині до програми з підтримки мешканців багатоквартирних будинків долучилися 32 об’єднання, 18 з яких уже подали заявку на відшкодування.

Анастасія Голошивець, Вікторія Ворущак, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, 17 держав-членів ЄС відправили 500 електрогенераторів Україні

Читайте також: уряд скасовує податки на імпорт генераторів, трансформаторів та обігрівачів – Шмигаль.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *