СБУ прийшла з обшуками у компанію VS Energy, яка належала російським олігархам

Про це інформує СБУ.

"Співробітники Служби безпеки спільно з ДБР провели обшуки в енергетичній компанії, кінцевими бенефіціарами якої є громадяни РФ. Водночас ці особи є фігурантами санкційних списків РНБО та підозрюються у створенні злочинної організації, яка шкодить державній безпеці України", – пише пресслужба.

Слідство встановило, що компанія має в управлінні об’єкти енергетичної інфраструктури в Житомирській, Херсонській, Кіровоградській, Чернівецькій, Рівненській областях та Києві.

Серед її власників ексвіцеспікер ради Росії, власник футбольного клубу ЦСКА; колишній віцеспікер держдуми РФ та представник криміналітету агресора, так званий злодій у законі.

Зловмисники спільно з оборонним концерном Росії беруть участь у розробці та виготовленні військових товарів і фінансують цю діяльність, створюючи загрозу обороноздатності та економічній безпеці України.

"Окрім частки на українському енергоринку вони володіють активами в анексованому Криму та на території країни-агресора", – додали в СБУ.

Нині слідчі дії у підконтрольній їм енергетичній компанії VS Energy відбуваються за статтями Кримінального кодексу України:

ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній)
ст. 190 (Шахрайство)
ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)
ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)
ст. 206 (Протидія законній господарській діяльності)
ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом)
ст. 258-5 (Фінансування тероризму)
ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем)
ст. 365-2 (Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги)
ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

У вівторок, 22 листопада, в ЗМІ з’являлася інформація, що правоохоронці проводили обшуки у VS Energy російських олігархів.

Відомо, що компанія VS Energy займає 10% енергетичного ринку України. У власності компанії перебувають пакети акцій Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Рівнеобленерго та Чернівціобленерго.

Видання пише, що принаймні до 2020 року Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Михайло Воєводін були акціонерами VS Energy, але у в травні 2022 року Група заявила, що вони не мають стосунку до українських обленерго. Нині російські олігархи перебувають під санкціями, тому СБУ має право проводити обшуки.

14 травня слідчі Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора проводять досудове розслідування щодо діяльності в Україні російської злочинної організації "Лужники", яка представлена фінансово-промисловою групою VS Energy.
16 листопада суд наклав арешт на контрольні пакети акцій Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Рівнеобленерго та Чернівціобленерго. Їх контролює російська організація.  

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/sbu-priyshla-z-obshukami-u-kompaniyu-vs-energy-yaka-nalezhala-rosiyskim-oligarkham-zmi

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *