Польща пропонує перемістити німецькі Patriot до України. У НАТО заявили, що рішення мають ухвалювати уряди країн

Про це інформує "Європейська правда" з посиланням на слова генсека НАТО Єнса Столтенберга під час пресконференції в Бухаресті.

Після того, як Німеччина запропонувала Польщі Patriot, у Варшаві сказали: "краще дайте їх Україні". Це рішення мало б залежати він союзників з Альянсу, проте генсек НАТО Єнс Столтенберг залишив вибір урядам країн.

"Це наголошує на тому, що НАТО – не частина конфлікту, у нас немає сил і військ (в Україні, – ред.), наше завдання – зробити так, щоб українці могли оперувати більш ніж сучасними системами без розміщення персоналу НАТО в Україні. Але специфічні рішення щодо специфічних систем – це національні рішення. Це вирішувати урядам країн", – роз’яснив генсек.

Столтенберг розповів, що фахівці Альянсу "не проводили жодної роботи з навчання персоналу системам ППО на території України". Утім все ж підкреслив, що "іноді" для рішення потрібні консультації із союзниками.

Генсек НАТО нагадав, що союзники передали чимало "сучасних" систем ППО/ПРО Україні, включно з норвезькою NASAMS, "яка показала неймовірну ефективність і більш ніж просунутим німецьким ЗРК IRIS-T SLM". 

"Я був на тижні в Іспанії, і там пообіцяли додаткові батареї Hawk", – сказав генеральний секретар.

Також Столтенберг додав, що союзники навчають екіпажі, допомагають із ремонтом, запчастинами та боєзапасами.

21 листопада Берлін запропонував Варшаві систему протиракетної оборони Patriot після того, як минулого тижня в Польщі під час російської атаки проти України впала ракета, внаслідок чого загинули двоє людей.
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив 23 листопада, що він попросив Німеччину натомість направити Patriot в Україну.

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/polshcha-proponue-peremistiti-nimetski-patriot-do-ukraini-u-nato-zayavili-shcho-rishennya-mayut-ukhvalyuvati-uryadi-krain

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *