Донорство крові: чому це важливо та кого може врятувати – сюжет (Відео)

Запит стабільно високий на всі групи

150 життів будуть врятовані, якщо донорами крові стануть 50 людей. Це результат здачі крові, яку організували Американська торговельна палата в Україні та проєкт “Донор.ua”. Вони допомагають збирати та заготовляти життєво необхідну рідину для прифронтових лікарень і медзакладів, які приймають поранених через війну. Сьогодні ж вирішили організувати донацію, щоб надати кров київському медзакладу.

Тут можна стати донором крові, яка вкрай необхідна, особливо у часи війни. За цими дверима потрібно зареєструватися і здати необхідні аналізи, а потім пройти у донаційну кімнату. До неї заходить Олександра. Вона вже досвідчена донорка крові, бо здає її регулярно упродовж чотирьох років.

“Хто знає, чи може це колись мені знадобиться і хотілось би, щоб культура донорства якось процвітала, більше людей здавало не один раз у своєму житті для свого родича, а на постійній основі”, – сказала донорка Олександра.

І щоби популяризувати донорство як безкорисливу допомогу, Американська торговельна палата в Україні та проєкт “Донор.ua” організували процедуру у київському готелі. Зо пів сотні людей зголосилися стати донорами крові.

“В кожного розраховуємо взяти по 450 мілілітрів крові. І це якщо порахувати разом, 150 людей ми можемо врятувати після цієї донації”, – повідомила волонтерка “Донор.ua” Олена Горб.

Старший координатор з організації заходів американської торговельної палати в Україні Олександр Шпаковський “У нас бригади і з центру крові, військового госпіталю, з центру Амосова, тому надалі вона буде розподілятися де більша потреба”.

Запит стабільно високий на всі групи, бо порятунку потребують чимало українців, які постраждали через російські ракетні атаки. Життєдайна речовина необхідна і пораненим українським бійцям. Війна збільшила запит щонайменше удвічі.

“Якщо ви вже внесли свій посильний донат на перемогу і думаєте, що можна ще такого зробити додатково? То це в нас таких можливостей зробити ще один внесок в підвищення обороноздатності нашої країни”, – додав Олександр Шпаковський.

Для обороноздатності і здоров’я українців. Рятує донорська кров і тих, хто бореться із тяжкими хворобами.

“Війна війною, але всі хвороби, операції планові, вони також потребують донорської крові і обробляємо індивідуальні запити від людей, зараз їх так само багато”, – запевнила Олега Горб.

Попит великий, але й охочих допомогти теж чимало, розповідають медики.

“Вже охочих дуже багато: всі хочуть допомогти на благо перемоги”, – ствердила медсестра Наталія.

Пів години – і ви здатні врятувати життя українця: цивільного чи військового. Саме стільки часу в середньому йде на процедуру здачі крові. Її щойно пожертвувала Наталія.

“Я про це вже давно думала, ще з початку війни. Треба знати, де ви це будете робити. За день-два правильне харчування, не вживати алкоголю, не палити і спокійно собі прокинутись, зібратись і прийти. Тобто це досить просто, не займає багато часу і самопочуття після цього нормальне”, – підсумувала донорка Наталія.

Лідія Середюк та Олексій Іванченков, “5 канал”

Читайте також: Людей прийшло настільки багато, що довелося розвертати: як в Україні відзначають День донора

Дивіться відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *