Нобелівський лауреат впевнений, що реформа часів Порошенка допомогла зупинити путіна

На місцях з’явилися виборні лідери із реальними повноваженнями, здатні організувати та підтримувати місцеву самооборону

Армію путіна зупинила реформа децентралізації – так вважає нобелівський лауреат з економіки Роджер Майєрсон. Реформа розпочалася у 2015 році за каденції п’ятого президента Петра Порошенка. Як відомо, уперше в історії завдяки децентралізації повноваження і ресурси були перерозподілені від центру на рівень територіальних громад.

За словами Майєрсона, реформа місцевого самоврядування стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну. Американський економіст висловив цю думку під час благодійної вечері KSE Foundation у Нью-Йорку 17 вересня, пише видання “Дзеркало тижня” із посиланням на статтю “Реформа, яка зупинила Путіна”, опублікованій у журналі Forbes Ukraine.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Мужність України у протистоянні російській агресії здивувала весь світ. Українці у всіх регіонах країни виявили величезну рішучість захищати батьківщину – йдеться у публікації.

Майєрсон зауважив, що у квітні 2014 року все виглядало інакше: “купка сепаратистів у Донецьку та Луганську майже не зустрічала опору”. Він вважає, що патріотизм залежить від впевненості, що політична система здатна слугувати інтересам народу. Така впевненість в Україні зміцніла завдяки реформам, проведеним після Революції Гідності.

“Найважливішою, на мою думку, стала реформа місцевого самоврядування. Вона стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну. Громадяни готові ризикувати життям та захищати батьківщину, коли бачили зв’язок між служінням державі та власній громаді”, – переконаний Майєрсон.

Завдяки децентралізації від 2015 року було сформовано нову систему органів місцевого самоврядування, які отримали право розпоряджатися значною частиною місцевих податків. Це покращило систему державних витрат. А на місцях з’явилися виборні лідери із реальними повноваженнями, здатні організувати та підтримувати місцеву самооборону.

Майєрсон висловив думку, що роль місцевого самоврядування варто враховувати і під час планування повоєнної відбудови України. Відновлення країни буде залежати як від зміцнення зв’язків з Європою, так і від підвищення ефективності місцевих органів.

Раніше Порошенко у Галіфаксі розповів про те, хто найкраще веде переговори з путіним.

Дивіться також відео: Путін здав Кавказ та Сирію Ердогану. Тюркський Союз замість ОДКБ

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *