У день інавгурації Токаєва в Астані затримали десятки людей

Про це інформує Радіо Свобода та місцеві ЗМІ.

В Палаці незалежності 26 листопада відбулася інавгурація президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва, він обійматиме посаду наступні 7 років.

Після церемонії казахи вийшли на протести в Астані. Відео з масовими зібраннями публікували місцеві телеграм-канали.

Радіо Свобода передала повідомлення місцевих ЗМІ про десятки затримань та обмеження зв’язку в Астані:

"Щонайменше десятки людей було затримано у казахстанській столиці ввечері 26 листопада. У місті на цей час став недоступний інтернет, як мобільний, і стаціонарний. Підключення відновилося після 20 години за місцевим часом, але інтернет, за повідомленнями, працює з перебоями".

Нагадаємо, 1 вересня Токаєв оголосив у Казахстані дострокові вибори президента, реформи та амністію учасників січневих протестів.
17 вересня Токаєв підписав Закон "Про внесення змін та доповнень до Конституції", згідно з яким у Казахстані встановлюється семирічний термін президентського терміну, при цьому обиратися глава держави може лише один раз. Раніше термін президентського мандату становив п’ять років, і обиратися глава держави міг двічі поспіль. Також Казахстан повернув столиці назву Астана замість Нур-Султан.
Лідер казахстанської політичної партії "Опора народу" Нуржан Альтаєв стверджує, що під час голосування процедура проведення була порушена, а місцеве населення переважно ігнорувало вибори. Хоча й офіційна статистика свідчить про 60% явки, реальна, за його даними, становила 20. "Народ розуміє, що по суті відбувається узурпація влади Токаєвим. Немає жодних виборів, оскільки вони не допустили до них жодного незалежного кандидата", – додав опозиціонер. 

Стежте за подіями в Україні та світу разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/u-den-inavguratsii-tokaeva-v-astani-zatrimali-desyatki-lyudey

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *