Європа бореться із енергошантажем рф, а Херсон знову під ворожими обстрілами: як минув 275 день повномасштабної війни (Відео)

Поки ворога нищать на полі бою, він укотре б’є по цивільній інфраструктурі

Роззброїти росію енергетично. Європа вже зменшила залежність від кривавих енергоносіїв, але ця залежність має зникнути повністю. Про це під час міжнародного саміту у Литві говорив президент Володимир Зеленський. Каже, що пропозиція країн Балтії та Польщі обмежити ціни на нафту до 30 доларів за барель захистить Європу від кремлівського енерго-шантажу. А ще наголошував, що найперше Європа допомагає не Україні у протистоянні із ворогом, а самій Європі, яка опирається путінській агресії.

“Ми маємо пройти цю зиму – зиму, яку всі згадуватимуть. Маємо зробити все, щоб ми згадували її не через те, чим вона нам усім загрожувала, а через те, що ми змогли зробити, щоб захиститися від цієї загрози. І саме для цього нам потрібно чітко розуміти ідею Європи. Дуже важливо – єдиної Європи”, – наголосив президент України Володимир Зеленський.

України немає окремо від Європи, так само як і Польщі, Німеччини чи Франції немає окремо від європейської родини, каже Зеленський. Чи подолаємо ми всі разом шлях війни і перемоги? У Євросоюзі переконані, що вороття до імперського радянського минулого більше не буде.

“росія намагається повернути нас назад у часі. Але ті, хто боровся за свободу, не приймуть рабства потворного минулого. Європейський Союз і наші країни-членкині вже підтримали Україну майже двадцятьма мільярдами євро. Це без урахування нашої військової допомоги. Литва є другим у світі донором гуманітарної допомоги Україні. Така маленька країна, як ваша, дає чудовий приклад для всього нашого союзу. Ми дуже вдячні за це. Ми й надалі будемо поруч з Україною, тому що українці борються за надію на краще майбутнє, європейське майбутнє”, – запевнила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Поки політики та дипломати будують перемогу на міжнародних майданчиках, Збройні Сили виборюють перемогу на полі бою. За минулу добу ліквідовано ще понад чотири сотні окупантів, знищено ще один танк та 5 бойових броньованих машин, 6 артилерійських систем, 2 одиниці автомобільної техніки і стільки ж спецтехніки. Підбито ще 6 ворожих безпілотників.

Поки ворога нищать на полі бою, він укотре б’є по цивільній інфраструктурі. Зранку дві ракети С-300 вдарили по околицях Запоріжжя. Під вогнем Кушугумська громада – станція, де обслуговували аграрну техніку. Трагедії дивом не сталося – на місці були 15 працівників, які саме мали вийти на робочі місця.

“Це підприємство сильне таке, яке дає майже 30% селищному бюджету. Таке горе спіткало. Чудо лише, що люди вижили, вони як раз перевдягалися в кімнаті, і в кімнаті там вилетіли вікна, людей не зачепило, слава Богу”, – повідомив голова Кушугумської громади Володимир Сосуновський.

Але ворогу вдається поцілити мирних жителів сусідньої Херсонщини. За минулу добу в місті та області щонайменше 10 людей загинули, понад півсотні – поранені. У військовій адміністрації повідомляють: у Херсоні ворог найбільш масовано обстрілював райони Таврійський та Житлоселище. росіяни гатять хаотично, особливо не обираючи цілі: під вогнем і приватні, і багатоквартирні будинки.

“Додому йшов, я поруч живу – Миколаївське шосе, біля Європорту. Просто повертався додому”, – ствердив житель Херсону Олег Лупало.

Жителька Херсону Людмила Повод зауважила: “Міни, тому що свистіло. Були такі як іскри, багато іскор було, як фейверки”.

Не лише міни. Ворог активно використовує і ствольну, й реактивну артилерію. А на місці обстрілів можна знайти й крихітні металеві дротики, якими начинені ворожі снаряди. Врятувати людину після такого влучання вкрай важко, зізнаються медики. Після кожної ночі настає день. І огляди місць ворожих прильотів. Щоби убезпечити людей, херсонців закликають перечекати бойові дії у безпечніших регіонах. І скористатися безплатною евакуацією. Влада, водночас, уже вивозить пацієнтів херсонських лікарень, їх лікуватимуть у Миколаєві та Одесі. Ті ж містяни, які все ж вирішили залишитися, кажуть, що попри страх підступних російських атак Херсон був і залишиться нескореним ворогу.

“Страшна війна. Такої не було ніколи ні в кого. Гірше не було, ніж росія. Гірше за росію немає нікого. Херсон хотів взят. Ніколи! Ніколи, нізащо. Ми тут ляжемо, але ніколи не віддамо”, – сказала жителька Херсону Валентина Педина.

Ненависть має інший вимір: бажання знищити кожного непроханого окупанта. Поки ворог цілить цивільних, Збройні Сили методично нищать російські позиції по той бік Дніпра. Без аеророзвідки тут нікуди. Як і без сучасної зброї, яка на відміну від озброєння загарбників б’є точно в ціль.

“Противник зайняв передові позиції на лівому березі, виставив ОСПшки, з мінометами, з “сапогами”. Зараз будемо їх відпрацьовувати”, – наголосив військовослужбовець ЗСУ “Курт”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: “Крим – як пляшка із вузькою шийкою”: генерал Кривонос прокоментував визволення півострова

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *