Попри блекаут, медики Черкаського кардіоцентру провели надскладну операцію: як це було – сюжет (Відео)

Під час операції, коли вимкнули світло, асистенти хірурга увімкнули ліхтарики на телефонах

Операцію на серці підсвічували ліхтариками. Лікарів Черкаського кардіоцентру останній блекаут застав посеред вкрай складної операції. Під скальпелем був 58-річний чоловік, якому мали замінити частину аорти та клапан. Чим завершилася ця операція, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

58-річний Василь Труша приходить до тями після операції. Хвалиться, що більше його не турбують болі в серці, а новий ранок він зустрів з упевненістю, що житиме. Володимира привезли до лікарні з різкими болями у серці, в його аорті лікарі знайшли тріщину в 4 сантиметри. З такими симптомами оперують негайно.

“Тріщина, яка могла спричинити тотальну кровотечу, тому ці пацієнти вважаються найскладнішими, їх треба оперувати в найближчий період часу і навіть при вчасній операції летальність при цих втручаннях є дуже високою, до 30-40%”, – зазначив головний кардіохірург Черкаського обласного кардіологічного центру Олег Журба.

Необхідна була заміна частини аорти та клапана, це називається операція Бенталла і вона одна із надскладних. Розпочалася операція за планом, розповідає завідувач реанімації Вадим Голуб. Пацієнту знизили температуру, зупинили серце та підключили до штучного кровообігу, апарату вентиляції легенів та ще безлічі обладнання для допомоги та контролю. На четвертій годині операції, через обстріли росіян критичної інфраструктури, настав блекаут. Операційна занурилася у темряву.

“От цей апарат, апарат штучної вентиляції легень, монітор – вони зразу переключились, для світла мав час пройти, коли включиться наш генератор”, – повідомив завідувач відділення реанімації та інтенсивної терапії Черкаського обласного кардіологічного центру Вадим Голуб.

Чекати було не можна. Щоб не спинятися – асистенти хірурга увімкнули ліхтарики на телефонах. Згодом запрацював генератор і світло поновилося. За 7 годин операція завершилася успішно. Про те, що далеко від лінії фронту Василя могли убити вороги – йому вже розповіли.

“Я цього не знав навіть, це лікарі всі молодці, від Бога”, – додав пацієнт.

Лікарі кажуть, успіху операції ще завдячують і сучасному обладнанню в операційній центру. Тепер планують ще додати енергетичної потужності.

“У нас є газовий генератор, який магістральний газ – він абсолютно безшумний, поки буде газ, з іншої сторони от ми вчора повністю не було світла, стало ясно, що нам потрібен іще один дизельний генератор, бо у нас працює не все”, – підсумував Олег Журба.

Наступні дні пацієнт лікуватиметься у палаті інтенсивної терапії. Далі – три місяці реабілітації. За правильного прийому ліків лікарі йому пророчать довге життя.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: “Втратив око й частину щелепи”: у “Повернись живим” розповіли, як лікарі відновлювали понівечене обличчя бійцеві 14-ї ОМБр 

Дивіться відео: Осколок зайшов у ногу, поламав кістку, вирвав нерви: лікарі повернули бійцю ЗСУ можливість ходити

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *