В Інституті серця зникло світло: як лікарі підсвічували телефонами та ліхтариками операційний стіл – сюжет (Відео)

Того дня медики зробили п’ятнадцять складних операцій

Операції під ліхтарями та під звуки вибухів. Так в Інституті серця рятували людей, коли росія масовано обстріляла Київ. Світло зникло просто під час операції 14-річного Давида. Лікарі не розгубилися і продовжили оперувати серце. Зараз Давида вже перевели з реанімації до звичайної палати. І з батьками хлопчика та лікарями-героями поспілкувався журналіст “5 каналу”.

Коли росія вкотре атакувала столицю ракетами, в Інституті серця, медики робили операцію 14-річному Давиду. Через обстріли в операційній зникло світло та вода. Цього мама Давида боялася найбільше. Каже, що години операції тривали, наче вічність.

“Ми слідкували і дивилися на світло у вікні операційнім. Так легше було спостерігати. І тут почалися вибухи. По-перше, ми почули вибухи. По-друге, коли вирубили світло. Погасло світло в операційній. Для батьків, це були дуже великі переживання”, – розповідає мама Давида Ксенія Майкан.

Поки вмикалися генератори, медики продовжували оперувати серце Давида. Монітори та інші важливі медичні апарати працюють від акумуляторів, а додатковим світлом стали телефони та налобні ліхтарі.

“Це була стресова ситуація, звичайно. Коли у тебе лежить пацієнт на столі і серце зупинено, і йде штучний кровообіг, кожна хвилина на рахунку. Кожна хвилина – це ризик для пацієнта. Продовжувати операцію з налобним ліхтариком – це трохи складно”, – запевнив керівник Інституту серця Борис Тодуров.

Того дня медики зробили п’ятнадцять складних операцій. Давида назвали справжнім воїном: уже після відключення від апарату штучного дихання хлопець махав рукою та посміхався. А вже через два дні його перевозять із реанімації до звичайної палати. Там на хлопця чекають рідні.

“Ми раді, що Давид вже в палаті з нами, раді, що він виходить на фінішну пряму, як ми сподіваємося”, – додала Ксенія Майкан.

Батько Давида Олег Майкан запевнив: “Пишаюся ним! Що він такий сміливий хлопчик, що навіть він казав: “Не переживайте! Все буде добре!”.

“Реально дуже пишаємося Давидом і тим, що він впорався зі всім цим. Дуже сильного його любимо”, – ствердила сестра Давида Марія.

Після огляду лікарі кажуть, що стан стабільний і зовсім скоро він може повернутися додому.

“Виходить планове лікування. Якщо у нас все піде за планом, без ускладнень, ми плануємо до кінця тижня його виписати додому на реабілітацію”, – підсумувала дитячий кардіолог Наталя Рубан.

Родина переконана, що з Давидом усе буде добре. А такі випробування – лише доказ того, що попри всі перепони українська незламність переможе.

Віталій Залевський, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: Попри блекаут, медики Черкаського кардіоцентру провели надскладну операцію: як це було – сюжет

Дивіться відео: Осколок зайшов у ногу, поламав кістку, вирвав нерви: лікарі повернули бійцю ЗСУ можливість ходити

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *