Сухі борщі та маскувальні сітки для ЗСУ: як бібліотека в Бердичеві стала волонтерським штабом – сюжет (Відео)

Нині у бердичівській бібліотеці є 5 великих і 2 менші сушарки

Борщ із бібліотеки. У Бердичеві в публічній бібліотеці сушать городину на сухі борщі для військових. Це місце стало справжнім волонтерським центром, де готують на передову різні смаколики, плетуть маскувальні сітки і весь час вигадують щось нове, щоб допомогти нашим захисникам та постраждалим від війни українцям. Поспілкувалися з бібліотекарями-волонтерами кореспонденти “5 каналу”.

“У сушці у нас картопелька, а в цій сушці у нас бурячок для борщику. Відро йде на одну сушку картопельки і бурячків чимало”, – розповіла заввідділу бібліотеки Валентина Лукашук.

Тут весь час приємно пахне сушеними овочами, що просто не може не пробудити апетит. Нині у бердичівській бібліотеці є 5 великих і 2 менші сушарки. Валентина встигає і з відвідувачами бібліотеки працювати, і з сушарками вправлятися.

“Поєдную, поки немає людей, я іду сюди. Вільна хвилинка – я вже тру буряк чи чищу картопельку і так у нас всі долучаються, всі наші робітники. Приносять все люди. Хто буряк, ось на днях бабуля-пенсіонерка принесла цибульку, бурячки і 200 грн. Каже, хай це нашим хлопцям буде”, – додала Валентина Лукашук.

Вікторія порційно пакує сухий борщ. Жінка – переселенка з Краматорська. Така робота, каже, допомагає зробити внесок у перемогу. Розповідає, сусідні села привозять городину просто в бібліотеку, де овочі миють і чистять. Потім труть і ріжуть, щоб відправити до сушарок.

“Найдовше – це буряк, він дуже соковитий – це 8 годин. Картопля – 3-4 години, капуста теж так і морква. А м’ясо ми спочатку відварюємо зі спеціями, потім сушимо і перебиваємо блендером, щоб невеличкі кусочки були”, – пояснила провідний бібліограф бібліотеки Вікторія Сафронова.

У бібліотеці вже зробили близько 800 порцій такого борщу. Щоб його приготувати, розповідають, треба прокип’ятити декілька хвилин чи запарити у термосі. Але можна і просто залити окропом. Готували і грибні супи. А ще вітамінні чаї.

“У нас чай-компот. Туди ідуть і сушені яблука, і груші, і заварка, і малина, і м’ята. Збір, щоб можна було запарити, щоб було і смачно, і корисно”, – зазначила працівниця дитячої бібліотеки Анна Кравчук.

Плетуть тут і маскувальні сітки, на які багато замовлень. Працюють над ними й у вихідні, жартома називаючи цей період роботою у батальйоні вихідного дня.

“Якщо буде тил небайдужим, то, я думаю, що перемога буде за нами. І наші бердичівляни, наші переселенці, які приїхали, вони приймають дуже активну участь. Їм просто дуже вдячна, це така небайдужість. Це команда, яка працює, ходять як на роботу”, – зауважила провідний бібліотекар публічної бібліотеки Валентина Бойко.

Альона – медсестра з Нової Каховки прожила пів року в окупації.

“Кожна сітка – це якесь врятоване життя. Ми знаємо, що десь когось не побачать, і вони врятуються. Це дуже важливо, а для мене так тим паче”, – запевнила переселенка Альона.

Замовлень багато, тож зайві руки тут не завадять і на підготовчих процесах.

“До сітки мене поки що не допускають, але тканину нарізати можу. То більш жіноча справа, а я от такий – сиджу, ножицями працюю. Треба нарізати певного розміру, є навіть шаблончик, просто рука вже набита”, – ствердив бердичівлянин Микола.

Директорка бібліотеки розповідає: у перший день війни думали, з чого починати на своєму фронті. Готували енергетичні батончики, пастилу, пекли кекси для військових. Залучали молодь до проведення благодійних ярмарків.

“Ми готували різну сувенірну продукцію патріотичну. І підтримували хлопців жартами. Це були у нас гуси бандерівські, був такий цех, виготовлення бактеріологічної зброї, все було жартами. Джавелінське варення, банки, що дрон збивають. Все в такому дусі”, – підсумував директор публічної бібліотеки з філіями Бердичівської міської ради Тетяна Кущук.

Серед планів колективу – опіка над шелтером та приготування смаколиків. Для цього вже замовили індукційну електроплиту.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, “5 канал”

Читайте також: Варення для ЗСУ: як полтавські волонтери підгодовують смаколиками українських захисників

Дивіться відео за темою.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *