Перебудувати енергосистему швидко і під час війни “під Європу” нереально, – експерт з питань енергетики Прокіп

Про це експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп заявив у ефірі Еспресо.

"Перебудувати енергосистему в дуже короткий термін і особливо під час війни – нереально. Є особливі види обладнання, які використовуються в дуже невеликій кількості країн. Часто, коли до вторгнення велись ці дискусії, чи варто залишати це обладнання, виходячи з економічної логіки, доходили до висновку, що система так спроєктована і перепроєктовувати її не слід. Зараз через те, яких втрат зазнала енергосистема, можливо, і буде сенс уніфікувати це обладнання з європейським", – зазначив він.

Прокіп наголосив, що будь-яка система одного разу може бути зруйнована.

"Також  ми мали б йти до того, коли б більшість домогосподарств були обладнані сонячними панелями, вітровими установками. Це все питання часу і думати про якусь перебудову енергосистеми з коліс під час воєнних дій неможливо. Спершу треба протриматися. Допомога обладнанням скінчена і можливості швидких ремонтів мають свої ліміти", – підсумував експерт.

Нагадаємо, 23 листопада війська РФ здійснили масований ракетний обстріл України, били по жилих будівлях та енергетичній інфраструктурі в Києві, Київській, Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях. Генштаб звітує, що російські окупаційні війська випустили 67 крилатих ракет та до 10 ударних БПЛА "Ланцет".
За даними Укренерго. на ранок 28 листопада дефіцит потужності в системі складає 27%.
Колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков вважає, що Україні потрібно замовляти обладнання, щоб поетапно відновлювати енергосистему і забезпечити її надійне функціонування.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/perebuduvati-energosistemu-shvidko-i-pid-chas-viyni-pid-evropu-nerealno-ekspert-z-pitan-energetiki-prokip

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *