Театр імені Лесі Українки, перейшовши на українську, збільшив кількість глядачів

Учора був у театрі ім. Лесі Українки у Києві. Вистава за п‘єсою ірландського драматурга Браяна Фріла "Переклади". Історія про колонізацію Ірландії Британією, про важливість мови для збереження нації, про традиції, кохання і колабораціонізм. Чудові молоді актори. Одного з героїв грає Захар Кермощук з близької моєму серцю Криворівні.

Театр російської драми ім. Лесі Українки, наприклад відразу викинув російську драму з назви, став Національним академічним театром і повність почав ставити вистави українською. Чи стало менше глядачів? Ні

Я згадав, як критикували нас за те, що під час прийняття Закону про мову ми ініціювали пункт про переклад тексту вистав українською. Це можна було робити через навушники або табло на сцені. Зараз це виглядає дивно.

Читайте також: Контрнаступ мови: як українська відвойовує своє

Адже що сталося після 24 лютого? Театр російської драми ім. Лесі Українки, наприклад відразу викинув російську драму з назви, став Національним академічним театром і повність почав ставити вистави українською.

Чи стало менше глядачів? Ні. Зали переповнені, театр навіть перевищив доковідні показники відвідуваності!

З великого колективу лише 9 людей вирішили звільнитися. Але чи справжня причина у зміні мови вистав, чи люди вирішили просто виїхати під час війни, достеменно невідомо.

Читайте також: Українська мова – це і є наша прикордонна стіна, яка береже нас від "русского міра"

У п‘єсі "Переклади" усе побудовано на тонкій акторській передачі характерів усіх персонажів. І кожен з молодих акторів театру кожну роль грає як головну. Про те, що не потрібно перекладати, потрібно береги свою країну для збереження своєї мови та збереження себе.

Джерело

Про автора. Микола Княжицький, народний депутат України, журналіст.

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

Стежте за найважливішими новинами України! Підписуйтесь на нашу facebook-сторінку та телеграм-канал.

https://espreso.tv/teatr-imeni-lesi-ukrainki-pereyshovshi-na-ukrainsku-zbilshiv-kilkist-glyadachiv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *