Ялинка під час війни: хто на ринок, а хто тишком браконьєрити до лісу (Відео)

Цьогоріч традиційних лісових ярмарків у містах не влаштовують через вимкнення світла

Війна війною, а ялинки ніхто не скасовував. Цьогорічні зимові свята у багатьох українців не викликають великого захвату та відповідного настрою. Але все ж люди готуються до зустрічі 2023-го з ялинками. Хто йде купувати новорічне деревце на ринок, а дехто тишком браконьєрити до лісу. Лісівники також не сплять і уже відкрили полювання на порушників закону.

Лісівники уже чергують біля молодих сосен. Адже перед новорічними святами їхні насадження у небезпеці.

“Місцеві хочуть отримати безкоштовну новорічну красуню, тому заходять до масиву і намагаються його добути. Один чи два протоколи ми складали, але більше ми профілактично працюємо з людьми, попереджаємо, роз’яснюємо”, – каже помічник лісничого Сунківського лісництва Артем Макотринський.

На далеких ділянках піший патруль змінює автомобільний. Найактивніше патрулюють біля сіл – там місцеві норовлять зрізати вічнозелену з плантації.

“Із сніговим покривом стало трошки легше, бо ми бачимо сліди, якшо хтось заходив-виходив”, – ствердив лісничий Сунківського лісництва Іван Комар.

Рубають ялинки не де-інде в лісі, новорічні дерева вирощують на спеціальних плантаціях. Цього року готові до зрубу на свята 40 тисяч хвойних. На новорічній ділянці лісівник спеціальною палицею вимірює висоту сосни. Від висоти залежить ціна. Ось ця, до прикладу, вища за метр, але нижче за півтора –125 гривень. Сосенки продають із ділянки оптом, а роздріб – за ціною з лісництв.

“Ось така ялинка висока буде коштувати 240 грн, а ось така поменьше – 120 гривень. Більше попитом користуються меншої висоти, бо люди беруть у квартири”, – пояснила майстриня лісорозсадника Надія Мінченко.

У горщиках дорожчі – від 400 гривень. Зазвичай покупці починають купувати новорічні деревця від початку грудня. Але цьогоріч ще великого попиту немає. Владислав купує сосну для родини. Каже довго думали, чи потрібно це, бо ж війна.

“Великих празників не плануємо, хоч ялинка буде, хоч якось прикрашати домівку”, – сказав покупець Владислав Василенко.

Війна змінила підготовку до свят і лісівників. Цьогоріч традиційних лісових ярмарків у містах не влаштовують, через вимкнення світла. Самих ялинок наперед не рубають, адже зовсім неможливо розрахувати, який буде попит. Щоб зробити новорічну красуню доступною ціни не змінювали.

“Наша плантація новорічна, безпосередньо створена для того, щоб вирощувати дані ялинки для наших людей, тобто це не є якийсь метод заробляння коштів, це просто забезпечення наших людей такою новорічною ялинкою, відрадиною для душі”, – зауважив головний лісничий Смілянського Держлісгоспу Денис Івлєв.

Психологиня Інна Лук’янець каже, попри відсутність настрою, відмовлятися від свята не варто, як і змушувати себе святкувати. Радить прислухатись до себе. На пишні святкування цього року – табу, решта – це вибір кожного.

“В країні іде війна, але поруч з нею у нашій країні іде життя і це життя треба жити, не відкладати на потім, бо ніхто з нас не знає, що буде потім. Є така дуже гарна цитата про те, що життя обов’язково причинить вам біль, а створювати радість – це ваша особиста відповідальність”, – підсумувала психологиня Інна Лук’янець.

Але щоб свято було в межах закону, лісівники радять під час купівлі ялинки перевіряти номер штрих-коду новорічного дерева на сайті “Ялинка.інфо”. Про браконьєрів треба повідомляти поліцію. За кожне дерево ті заплатять штраф від 500 до 5000 грн.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, “5 канал”

Читайте також: Зберегти магію Різдва і водночас зменшити споживання електрики: як цьогоріч засяє передсвяткова Європа

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Біля ялинки 2023-ій не зустрічатимуть? Чи хочуть українці новорічного дерева у Києві

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *