США планують оголосити про успішний синтез нової енергії за зразком термоядерної реакції на Сонці

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на власні джерела

Зазначається, що міністерство енергетики планує оголосити у вівторок, 13 грудня, що вченим вперше вдалося провести реакцію термоядерного синтезу, яка створює чистий приріст енергії, що є важливою віхою в багатомільярдних пошуках тривалістю в десятиріччя та ставили за мету розробити технологію, яка забезпечує необмежену, дешеву, чисту електроенергію.

Метою досліджень в галузі термоядерного синтезу є те, аби відтворити ядерну реакцію, яка забезпечує енергією Сонце.

"Це – "святий Грааль" безвуглецевої енергії, за яким вчені ганяються з 1950-х років. До комерційного використання залишається не менше десяти років, а може, й десятиріччя, але адміністрація Байдена, ймовірно, рекламуватиме останню розробку як підтвердження масштабних інвестицій уряду протягом багатьох років", – зазначає видання.

Значні суми державних та приватних коштів були витрачені протягом років на дослідження термоядерного синтезу. Дослідники намагалися розробити обладнання, яке могло б виробляти електроенергію, не залишаючи вуглецевого сліду й радіоактивних відходів, та потребувало б набагато менших ресурсів, ніж необхідно для використання сонячної енергії та енергії сили вітру.

Як зауважується, система, розташована в лабораторії, використовує 192 лазерних промені, які сходяться в центрі гігантської сфери, щоб запустити термоядерну реакцію у крихітній водневій паливній гранулі.

Також передбачається, що нова розробка може допомогти забезпечити дешевою електроенергією бідні регіони світу.

"Для більшості з нас це було лише питанням часу", – повідомив у коментарі виданню старший науковий співробітник з термоядерного синтезу, знайомий із роботою Національного комплексу лазерних термоядерних реакцій у Ліверморській національній лабораторії Лоуренса в Каліфорнії, де було зроблено відкриття.

Планується, що 13 грудня міністерка енергетики США Дженніфер Гренхольм зробить заяву щодо відкриття на заході для ЗМІ у зв’язку з анонсованим відкриттям "великого наукового прориву".

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/ssha-planuyut-ogolositi-pro-uspishniy-sintez-novoi-energii-za-zrazkom-termoyadernoi-reaktsii-na-sontsi

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *