РФ готова перекинути частину ресурсу, щоб тримати напругу довколо Косова, – експертка-балканістка

Про це в ефірі Еспресо заявила експертка-балканістка Марія Гелетій.

"Я думаю, що Росія готова перекинути навіть частину ресурсу, щоб підтримувати цей конфлікт. Принаймні на достатньому рівні, щоб хвилювати Європу. Бо Балкани у центрі Європи практично і це дуже близько до кордонів ЄС", – зазначила вона.

Гелетій наголосила, що Росія раніше постачала озброєння Сербії і отже, у сербів є певна зброя.

"Велику війну вони можливо не зможуть вести, але й самі Балкани не є такими великими як Україна – там не потрібно так багато ресурсу. Я думаю, що цього ресурсу достатньо, щоб тримати напругу в регіоні", – додала експертка.

Водночас Гелетій зазначила, що обидві сторони хочуть інтеграції в ЄС.

"Одна з причин розхитування ситуації – намір Косова подати заявку на членство в ЄС, Сербія не хоч визнавати незалежності Косова. У них в конституції закладено, що Косово – це частина Сербії", – підсумувала вона.

Нагадаємо, 31 липня 2022 року, поліція Косово у відповідь на барикадування етнічними сербами двох контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Сербією припинила їхню діяльність.
1 серпня стало відомо, що в Косово відклали на місяць перереєстрацію документів сербів. Згодом на кордоні Косово та Сербії зникли всі барикади й відновився рух.
6 липня ЄС запросив лідерів Сербії та Косово зустрітися у Брюсселі на переговорах, на яких дійшли компромісу.
1 вересня стало відомо, що Сербія скасувала процедуру видачі своїх документів косоварам після домовленостей, досягнутих з Приштиною за посередництва ЄС.
8 листопада генсек НАТО Єнс Столтенберг застеріг лідерів Сербії та Косово від односторонніх дій, які можуть викликати подальшу ескалацію в регіоні.
Вже 10 грудня повідомлялося, що Косово перенесло вибори у населених сербами районах з 18 грудня на 23 квітня 2023 року через підвищений рівень небезпеки. А сотні сербів у Косово спорудили барикади на дорогах Півночі країни, так вони заблокували рух транспорту на основних пунктах пропуску з Сербією. Для перекриття руху використовувалися вантажівки, машини швидкої допомоги та сільськогосподарська техніка. Це сталося на тлі зростання напруженості, яка відзначалася вибухами, стріляниною та нападом на поліцейський патруль 8 грудня.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/rf-gotova-perekinuti-chastinu-resursu-shchob-trimati-naprugu-dovkolo-kosova-ekspertka-balkanistka

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *