Із 30 бійців повернулось 6: чому сім’ї військових, тіла яких не евакуювали, не отримують виплат – сюжет (Відео)

Родичі кажуть, що комунікації з військовою частиною немає, міжнародні організації та державні установи не реагують

Загинув, у полоні чи зник безвісти. Деякі родини військовослужбовців, тіла яких не були евакуйовані, не отримують ані армійських виплат, ані компенсацій за загибель рідних. Захисників, інформації про яких немає, держава вважає зниклими безвісти. Попри цей статус, є сім’ї, які місяцями не отримують грошової допомоги та бойових виплат, що гарантовані законом.  Встановити факт загибелі в окремих випадках неможливо – тіла захисників можуть перебувати на окупованій росіянами території. Як діяти рідним військових у такому випадку – журналістка “5 каналу” Ганна Рибалка дізнавалася.

З 25 лютого Михайло Ліпітенко воював на передовій. Служив у 56-й бригаді. Мати військовослужбовця пригадує, як востаннє з ним говорила по телефону.

“Вони мали йти на спостерігаючий пункт. приїхали на місце, їх зразу почала крити артилерія”, – каже мати зниклого безвісти військовослужбовця Тетяна Ліпітенко.

Два дні 27-річний Михайло не виходив на зв’язок. Пані Тетяна почала телефонувати командуванню – з’ясувала, 5 вересня на Донеччині був тяжкий бій. Після нього з майже трьох десятків оборонців повернулися лише шестеро. Дзвінка від сина пані Тетяна так і не дочекалася.

“Я ледве добилася повідомлення що він безвісти зниклий. Нас викликали до військкомат, почали збирати всі документи на виплату. 14 вересня ми відправили документи. По цей день нам немає ані виплат, ані акту службового розслідування”, – пояснює мати зниклого безвісти військовослужбовця Тетяна Ліпітенко.

Аналогічна ситуація і в родині іншого військовослужбовця 56 бригади. Як розповідає дружина бійця – Ольга – її чоловік Олексій Нежлукченко після кривавого бою на Донеччині 5 вересня також зник безвісти.

“Я добивалась сповіщення цілий місяць. Мені не прислали сповіщення. через місяць мені його прислали. Сказали, що він вважається безвісти знилким і, можливо, сподівайтесь, що він може бути в полоні”, – каже дружина зниклого безвісти військовослужбовця Ольга Нежлукченко.

Як і мати зниклого Михайла Ліпітенка, дружина Олексія має право на виплату близько ста тисяч гривень. Плюс – щомісяця держава має сплачувати й бойові, які нараховуються, доки немає даних про долю військовослужбовця.

Відео того самого бою, після якого зникли наші військові, днями опублікував журналіст Юрій Бутусов. На ньому 56 бригада неподалік Пісків на Донеччині.

Родичі зниклих безвісти воїнів нарікають – вони застрягли в бюрократичній тяганині. Кажуть – комунікації з військовою частиною немає, міжнародні організації та державні установи не реагують. Тож дізнатися про долю рідних неможливо.

У координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими кажуть – надання статусу зниклий безвісти для бійців, з якими немає зв’язку, стандартна справа. Вони можуть бути в російському полоні. А в разі загибелі – їхні тіла неможливо одразу повернути через окупацію території. Щодо виплат, які вже три місяці не можуть отримати родини зниклих – радять звернутися до фахівців та юристів штабу. Там перевірять, чи подані всі документи, і порадять, як діяти далі, зокрема, налагодити зв’язок із військовою частиною. Саме вона опікується наданням допомоги від держави сім’ям захисників.

“Якщо людина має статус зниклої безвісти, вона все одно продовжує згідно з нашим законодавством, отримувати належні всі виплати. Україна постійно працює над тим, щоби звільнити всіх військовополонених, знайти всіх, хто зник безвісти за особливих обставин. Це питання постійно контролюється, ми постійно над цим працюємо”, – каже представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Адвокат Роман Сімутін розповідає – має низку справ, пов’язаних із втратами військовослужбовців через атаку рашистів. Як приклад наводить обстріл торговельного центру “Ретровіль” у Києві. Тоді ракета “Кинжал” убила, зокрема, військових. Тіл не виявили, тому надали статус зниклих безвісти.

Розслідування кримінальної справи, як і проведення ДНК-експертизи, затягується на тривалий час, каже адвокат. Відтак родини подали позов до суду про встановлення факту смерті. Допомоги від держави, а це 15 мільйонів гривень одноразово, зі слів адвоката, окремі сім’ї поки що не отримали.

“20 березня це відбулося. отримали акт підписаний у вересні місяці фактично, а отримали ми його реально тільки в листопаді от уявіть вісім місяців минуло. Можливо, все залежить від командування. І самі розуміємо що виплата 15 млн гривен одноразової допомоги – це дуже серйозні кошти”, – каже адвокат родин військовослужбовців Роман Сімутін.

“Інформація в ЗМІ про те що нібито поки людина вважається зниклою безвісти, і держава таким чином нібито зацікавлена подовше тримати цей статус, щоб рідні не отримували виплат, це хибна інформація. Вона не відповідає дійсності”, – каже представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

З березня, відколи почав діяти координаційний штаб, із полону ворога додому вдалося повернути понад 1400 наших захисників. Чимало з них мали статус “зниклий безвісти”, деякі – вважалися загиблими. 

Ганна Рибалка, “5 канал”

Читайте також: “Серце крається на шматки”: у Черкасах вийшли на акцію родичі полонених та зниклих безвісти воїнів

Як повідомляв 5.UA, з 24 лютого було близько 48 тис. повідомлень про людей, які зникли безвісти, знайдено майже 30 тис.

Дивіться також відео: Як родичі зниклих безвісти військових розшукують своїх рідних

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *