Зал аплодує стоячи, зі сльозами на очах: у Києві презентували унікальний фільм “Життя на межі” (Відео)

“Життя на межі” – одна з перших картин про російсько-українську війну, знята військовими

Євромайдан, Революція Гідності, анексія Криму, окупація частин Донецької та Луганської областей, повномасштабне вторгнення рф. Протягом 8-ми років Павло Пелешок та Юрко Іванишин були в центрі всіх цих подій і фільмували реальність.

Уривки спогадів та власний кіноархів вилилися у повнометражну документальну стрічку “Життя на межі”. Павло Пелешок та Юрко Іванишин з початком Революції Гідності створили незалежний інтернет-канал “Укрстрім” і вели пряму трансляцію подій на Майдані Незалежності. Результатом цього доробку став фільм “Зима у вогні”, який у 2016 році номінували на “Оскар” як “Найкращий документальний повнометражний фільм”. Тоді на церемонію до Лос-Анджелесу автори вирушили просто-таки з окопів на сході України. 2014-го Павло та Юрко вступили до лав ЗСУ. І на передовій не припиняли фільмувати. І після успіху картини про Революцію Гідності зрозуміли, що варто починати масштабніший проєкт.

“Фільм про наші цінності українські. Фільм про те, а чому ми, власне кажучи, ідемо захищати свою країну”, – каже продюсер стрічки Юрко Іванишин.

“Життя на межі” – одна з перших картин про російсько-українську війну, знята військовими. Для створення фільму автори опрацювали більш як 640 годин архівних матеріалів.

“Не було спеціальних зйомок, ми не бігали ніде з кінокамерами. Все, що у фільмі ви побачите, – це матеріали з телефонів. Це особисті історії і переживання людей. І ось це все ми намагалися склеїти в одну історію”, – пояснює продюсер.

Робота над стрічкою тривала 2 роки. Завершити її планували 20 лютого. Втім через повномасштабне вторгнення рф довелося змінювати фінал.

Міжнародна презентація стрічки відбулася 15 грудня у Берліні. Запрошені були переважно дипломати та представники Бундестагу.

“Повний зал. Я був дуже здивований. Після фільму почали говорити дуже різко: “путін бреше, а Україні потрібна зброя, щоби брехло не зробило ще гірше в цілому світі”, – розповідає Юрко Іванишин.

“До нас зараз прикута увага і ми можемо донести до світу, хто ми такі, і те, що нам потрібна допомога. Бо, на жаль, без допомоги ми не встоїмо проти такого потужного ворога”, – зауважує кінопродюсер Денис Іванов.

На широкі екрани в Україні стрічка має вийти у 2023 році. Під час прем’єри в Києві в залі суцільна тиша. Фінальні титри. Кілька хвилин зал аплодує стоячи.

“Я такий серйозний критик. У тому плані, що ставлю все під сумнів. Але тут у мене не було жодного навіть натяку на те, щоби щось поставити під сумнів”, – переконує військовослужбовець ЗСУ Віктор.

Глядачі виходять із зали з мокрими очима. Не стримує емоцій від стрічки і благочинний Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

“Це дуже непросто. Цей фільм показує всю ту палітру почуттів і переживань, які зараз присутні в житті нашої держави. Я вважаю, що це дуже потрібно і це допоможе показати всьому світу, у яких умовах зараз живе український народ”, – наголошує благочинний ПЦУ Архімандрит Лаврентій.

Юрій Пугач та Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: “Не можна здаватись”: як пройшов творчий вечір Ади Роговцевої та показ фільму “Вітер зі Сходу”

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: ПАЛЯНИЦЯ. Як українська жінка помстилася російським окупантам

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *