Мінімум 10 тисяч могил: під Маріуполем знайдено масове поховання жертв окупації – АР

росіяни риють довгі траншеї, свідчать фотографії

В тимчасово окупованому росіянами Маріуполі та його околицях з березня нараховано щонайменше 10 300 нових могил – такими є дані агенції Associated Рress за результатами аналізу супутникових знімків, пише “УП”.

Як свідчать візуальні матеріали, більшість могил розташовані на кладовищі с. Старий Крим Маріупольського р-ну. А загальна площа, зайнята новими могилами, становить понад 51,5 тис. м кв, з’ясувала агенція.

Аналіз відеоматеріалів показав, що росіяни за допомогою важкої техніки риють довгі траншеї, а потім засипають їх.

Могили мають вигляд земляних насипів, іноді з дерев’яними хрестами з іменами та датами. Але переважно там лише написані від руки номери. Оскільки деякі могили позначені більш ніж одним номером, це може означати, що там поховано більше однієї жертви, пишуть аналітики.

Троє судових археологів із досвідом у розслідуванні воєнних злочинів, пов’язаних із масовими похованнями, вважають аналіз обґрунтованим, зважаючи на обмеженість інформації та відсутність доступу до могил. Один зі спеціалістів наголосив, що кількість могил не обов’язково дорівнює кількості вбитих громадян.

За інформацією AP, місця масових поховань в інших регіонах України, ексгумовані міжнародними судово-медичними експертами, часто містили більше одного набору людських останків в одній могилі. Багато з них мали явні ознаки насильницької смерті, зокрема травми від вибуху, кульові поранення та зв’язані мотузкою руки.

Крім того, напередодні супутникові знімки компанії Maxar Technologies підтвердили, що на цвинтарі біля Маріуполя стало значно більше поховань.

Дивіться відео за темою:

Петро Андрющенко про ситуацію в Маріуполі.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *