Святий Миколай завітав на Донеччину: як військові та місцеві отримували подарунки – війна (Відео)

В умовах відсутності води і тепла, відключень електроенергії, ще з лютого свій фронт намагаються тримати цивільні

З Києва – просто на фронт. Столичні волонтери заручилися допомогою дітей, аби доправити у гарячі точки тисячі різдвяних подарунків. Одна з таких – на Донеччині. Туди зібрали 700 пакунків. Крім того, додали ще й коробки гуманітарного вантажу, речі для цивільних, ліки, а також генератор і комплект нових коліс. Разом із волонтерами повіз подарунки і журналіст “5 каналу”.

Це один зі складів у Києві, де волонтери фасують, складають і звідки розвозять гуманітарну допомогу на гарячі напрямки фронту. Одна з волонтерок штабу, Вікторія, розповідає: ідея акції “Миколайчик для наших захисників” аби діти власноруч зібрали 10 000 невеличких подарункових пакунків із солодощами, чаєм чи кавою, кашами і, звісно, листівками для оборонців країни.

“На цьому складі у нас фасують всі ці набори. Уже, в принципі, лишилося трошки розвести і все. І ми свою норму десять тисяч від дітей для військових, ми уже практично передали”, – розповіла волонтерка міжнародної благодійної організації “Віра з України” Вікторія Маріонда.

До збирання пакунків долучилася і донька Вікторії, 9-річна Віра: для захисників намалювала ялинку незламності.

“Я б хотіла зробити свою мрію допомогти мамі, щоб в неї було все добре та, щоб цей путин – гад, згорів!”, – наголосила школярка Віра Маріонда.

На фронт їдуть ліки, одяг, генератор, комплект нових коліс, а також коробки з великими продуктовими наборами. Комплектувати їх допомогла одна зі шкіл столиці. Разом з українською малечею, святими Миколайчиками для військових стали навіть діти з-за кордону.

Одне з прифронтових міст Донеччини. У супроводі прибуваємо до першої точки, де свої подарунки отримають військові. Вони щойно повернулися з лінії розмежування, зокрема, обстрілюваного кацапами Бахмута. Попри те, що де-не-де чуємо вибухи, волонтери продовжують передавати допомогу і дитячі презенти.

“Військові розуміють, що вони не забуті, що ми працюємо: ми їздимо, ми збираємо усе можливе, що їм потрібно”, – запевнив волонтер осередку “Волонтерська північ” Ігор Бояр.

Військовослужбовці Сил кажуть, що найбільш витратний ресурс на передовій – автівки. Вони підриваються на мінах, їх січе уламками, постійно треба міняти ходову частину та купувати паливно-мастильні матеріали. Також на передовій постійно потрібні ліки. Адже в холодних окопах загострюються сезонні хвороби. Попри це, кажуть військові, стрій тримають і лиш встигають давати окупантам прочуханки.

“В основном іде обстріл з мінометів або з артилерії, або з танка, з СПГ – вв основном такі. Так в основном ведем стрілецький бій. Ну нічого – хлопці слава Богу мотивовані. Розказують – нічого, немає паніки. Щоб боялися – такого немає. Не знаю як воно далі буде. Будем намагатися і сподіватися, що все буде прекрасно”, – повідомив командир роти 107-ї бригади ТрО ЗСУ “Петрович”.

В умовах відсутності води і тепла, відключень електроенергії, ще з лютого свій фронт намагаються тримати цивільні. Родина Веприцьких живе у приватному будинку. Територію охороняє пес, тож усередину потрапити не вдалося. Однак матір сімейства розповідає, що удома чекають хворі батьки. Діти навчаються онлайн, а коли вимикають світло намагаються розважатися настільними іграми і спілкуванням, аби відволіктися від ударів снарядів довкола. Що більше, не забувають про Дні народження одне одного.сЛюди тут зберігають надію у краще та поки що усміхнено приймають подарунки від волонтерів. Олена, мама маленького Іллі, каже, що на Новий рік зготують святкову вечерю і посидять у колі родини.

“До цього не можна звикнути. Можна так сказати. Хочеться миру та спокою. Думаю, усе налагодиться – буде Україна. Все буде Україна”, – підсумувала місцева мешканка Олена Веприцька.

З Донеччини: Назар Войтенков, Олексій Іванченков, “5 канал”

Читайте також: Новорічне диво в умовах війни: як волонтери готують подарунки для дітей-переселенців – сюжет

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою: Від “Нептуна” до HIMARS: “Укрпошта” випустила нові марки “Зброя Перемоги”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *