Засновник благодійного хабу “Халабуда” зник у Маріуполі, його справу продовжила дружина – сюжет (Відео)

Це місце для цікавих заходів, конференцій, відпочинку та волонтерства

Всіх встиг доправити у безпечне місце, а сам залишився допомагати маріупольцям. Засновник благодійного хабу “Халабуда” Дмитро Чичера понад вісім років об’єднував проукраїнських маріупольців та допомагав чим міг. А відколи почалося повномасштабне вторгнення, відмовився виїжджати з міста і зник безвісти. Дружина відродила справу чоловіка у Черкасах та продовжує шукати бодай якусь інформацію про нього.

Це місце для цікавих заходів, конференцій, відпочинку та волонтерства. Майже копія маріупольського однойменного закладу “Халабуда”, але вп’ятеро менша, каже засновниця Людмила Чичера. Від маріупольської залишилися лише фото і спогади. Першу “Халабуду” у Маріуполі заснував чоловік Людмили – Дмитро. Разом із дружиною та однодумцям створили простір для волонтерства, освіти та культурних заходів. А від початку вторгнення його перетворили на великий помічний штаб. Людмила з колегами покинули місто на другий день – везли дітей. Ще частина волонтерів виїхали у березні, коли там було вже дуже небезпечно.

“Діма прийняв таке рішення – залишитися і якось з хлопцями допомогти, але вже 16 числа я отримала звістку, що він просто вийшов з приміщення “Халабуди”, і я навіть не знаю чи були з ним його документи. Назад в “Халабуду” він не повернувся”, – пригадує організаторка освітнього простору “Халабуда” Людмила Чичера.

Тим часом, Людмила відродила “Халабуду” у Запоріжжі, об’єднавши навколо друзів-волонтерів. Проте і там через рашистську навалу стало небезпечно залишатися, тож вдруге наважилася перевезти дітей і волонтерський хаб. Цього разу до Черкас. Із Людмилою переїхали також однодумці. Правою рукою стала Валерія. Її чоловік захищав Маріуполь, допоки це було можливо. З “Азовсталі” окупанти його забрали до полону. Чекаючи на повернення чоловіка, Валерія не припиняє допомагати ЗСУ.

“Більше 150 дронів уже відремонтовано. Деталі дуже важко знайти для ремонту, то збираємо ті дрони, які вже не можуть служити, щоб вони були донорами, частіше з 2-3 можна зробити один, який буде далі працювати і допомагатиме хлопцям”, – пояснила волонтерка освітнього простору “Халабуда” Валерія Гармаш.

“Халабуда” притягує маріупольців звідусіль. Переселенці Денис із дружиною зайшли поспілкуватися із земляками та допомогти.

“Психологи кажуть, що є опори, на яких кожна людина тримається – це родичі, свій дім, приємні спогади. Для нас спілкування с “Халабудою” і Людмилою – це про ті основи, на яких ми ще можемо триматися”, – ствердив переселенець із Маріуполя Денис Лавріщев.

Людмила підтримує діяльність гуманітарного хабу – те, що починав робити її чоловік, адже це допомагає їй триматися і чекати чоловіка. За неперевіреною інформацією, він може перебувати у російському полоні.

“З цивільними – це така колізія складається, їх включати в обмін, в обмін на кого? На таких самих цивільних? Це взагалі нереально просто, взагалі як шукати, навіть крихти інформації, я взагалі не маю”, – підсумувала організаторка освітнього простору “Халабуда” Людмила Чичера.

Людмила поєднує пошуки чоловіка з роботою та вихованням двох синів. Земляків запрошує до “Халабуди”, щоб підтримувати одне одного. Каже, уже має досвід, як зробити проведення часу цікавим та корисним.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: Зігріти бійців на передовій: у Львові збирають банки з-під консерви для виготовлення окопних свічок

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: ДРОНИ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА: Запорізькі волонтери почали виготовляти БПЛА для військових

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *