Кривавий Святвечір у Херсоні та ялинка у Бахмуті: як минув 304 день повномасштабної війни (Відео)

Ворог традиційно використовує звичні напрямки для підтримання напруги

Кривава атака напередодні Різдва. росія вдарила з реактивної артилерії по центру Херсону. Атака сталася зранку суботи, коли у вихідний день люди пішли на святкові закупи. Як повідомили у військовій обласній адміністрації, крім загиблих на місці, поранено ще майже 60 людей. Третина – у тяжкому стані. Під вогнем вулиці і будівлі, місцевий ТРЦ та павільйони ринку. Згоріло майже 7 десятків автівок.

“Це терор, це вбивства заради залякування та задоволення. Світ має бачити та розуміти, проти якого абсолютного зла ми воюємо” – так про черговий теракт, скоєний російськими руками написав Володимир Зеленський.

росія вбиває українців щодня, але це постріли в самого себе. Адже з кожною атакою і кожним новим днем агресії москва пірнає все глибше і глибше, повертаючись у природнє для неї непрохідне болото. У статті видання The Times зауважили, що через напад на Україну – тимчасова федерація почала слабшати. І військово, і економічно.Тож щоб відновитися тепер росії потрібно буде щонайменше 30 років. Але ворога потрібно добивати якнайшвидше. Генерал армії США у відставці, Баррі Маккефрі в коментарі телеканалу MSNBC наголосив, що Україна не може досягти перемоги, лише будуючи надійний захист.

“Ви не можете виграти війну лише обороняючись. Ви не зможете запобігти катастрофі. І тому зараз Україна перебуває в ситуації, коли вона поставила російській армії шах, а не шах і мат. росіяни постійно руйнують їх з повітря та нищать артилерійським вогнем. І ми отримали інструмент, щоб українці могли вирватися з цього кола. Але одна батарея системи Patriot – нічого не вирішить. Українці просто повинні мати ракети класу “земля-земля” великої дальності – ATACMS і танки M1 “Абрамс”. Це дасть їм змогу розбити російське військо”, – наголосив генерал США у відставці Баррі Маккеффрі.

І ворог традиційно використовує звичні напрямки для підтримання напруги. Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв повідомив, що білорусь перекидає два танкових батальйони та один мотострілецький в прикордонний з Україною район. У Головному управлінні розвідки, натомість, впевнені, що загроза вторгнення лукашенківських окупантів залишається низькою. Про це чільнику ГУРу Кирило Буданов заявив в інтерв’ю виданню New York Times. білоруською військовою активністю ворог хоче відволікти увагу з інших напрямків, де точаться запеклі бої. І хоча нині Сили оборони України не бачать готовності росії до нового вторгнення з півночі – підрозділи ЗСУ готові нищити ворога. А тренування та злагодження на цьому напрямку і відбувалися, і відбуватимуться надалі.

“На території Київської області, на одному з важливих державних об’єктів критичної інфраструктури проводиться тренування з підрозділами, які здійснюють охорону та оборону зазначеного об’єкта. За легендою тренування противник намагається висадити тактичний повітряний десант та здійснити захоплення важливого державного об’єкту. Оборонці здійснили знищення транспортних гелікоптерів у повітрі та нанесли вогневе ураження по передовому загону, який намагався захопити відповідний плацдарм для подальших дій”, – повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Ворог уже не зможе зненацька загарбати наші території. Ані на тренуванні, ані у реальних боях. Як повідомляє Генштаб, за минулу добу на вічну підльодну риболовлю пішли ще майже пів тисячі окупантів, також ЗСУ відмінусували ще один російський танк, 8 бойових броньованих машин, 4 артилерійські системи, 4 реактивні системи залпового вогню і 5 одиниць автомобільної техніки. Також підбито ще 8 безпілотників.

росіяни продовжують перетворювати свою тимчасово живу силу – у мертву. Лише на одній ділянці фронту, на Бахмутському напрямку, за добу сталося три десятки бойових зіткнень. Вбито понад 90 найманців, ще стільки ж поранені. Про це в етері загальнонаціонального марафону повідомив речник Східного угруповання військ. Наголосив, що ворог зазнає втрат, але не може прорвати нашу оборону.

Війна триває, але свято Різдва залишається з усіма. І з тими, хто нині вдома, і з тими, хто захищає Україну на гарячому навіть взимку сході. Бійці, які тримають позиції біля Бахмуту між відстежуванням в оптичний приціл нової порції “вагнерівців”, знайшли час прикрасити власну ялинку. Під звуки важкої зброї.

“Ялинка це є символ Різдва, свята, і чому вона така яскрава, блищить? Тому що вона випромінює якусь радість. І це надихає нас на краще, те, що буде попереду”, – сказав військовослужбовець ЗСУ Роман Капінус.

Військовослужбовець ЗСУ Рафаель Карапетян зауважив: “Розкажу, як ялинка з’явилася у нас. Показувати не буду, звичайно, поруч, недалеко у нас є автозаправочная станція, ну, її разбомбили. Ми йшли-йшли-йшли ну місяць назад. Дивимося, лежить ялинка, забрали її. Принесли сюда, хай буде. Навіщо псувати справжню, якщо є пластмассовая. Ми її нарядим”.

Різдво – це час для надій. Час на віру у диво і віру у самого себе. Для декого ці новорічні свята знову будуть не в колі родини. Але наші захисники впевнені, що так буде лише цього року.

“Бути від сім’ї на відстані – це дуже тяжко. Я вже не перший рік ці свята проводжу на війні. Це дуже боляче, це дуже тяжко, але в нас є віра, надія, що це скоро все закінчиться. І заради цього ми зараз тут перебуваємо, щоб наступні свята ми вже проводили вдома, поруч з родиною, поруч з усіма близькими”, – підсумував Роман Кіпінус.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: На Херсонщині окупанти ввели цілодобову комендантську годину на 10 діб

Дивіться також відео: московити обстрілюють Херсон запальними снарядами – які наслідки

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *