Стрілянина в Парижі призвела до протестів курдів: що відбувається на вулицях міста – сюжет (Відео)

До Франції курдів загнала репресивна політика турецького режиму

Димові гранати, сльозогінний газ та пожежі. У Парижі не вщухають етнічні протести. Причиною став теракт, що стався напередодні. Чоловік відкрив стрілянину поблизу районів проживання курдів.

Барикади, розтрощені квартали та палаючі купи сміття. Святвечір у столиці Франції перетворився на справжнє пекло. На масові маніфестації вийшли етнічні курди. Після стрілянини у п’ятницю, коли 69-річний француз застрелив трьох курдів і ще трьох поранив, вони вимагають від влади справедливості і захисту.

“Французько-курдська спільнота сьогодні розлючена і налякана. Громада нажахана, їй потрібні відповіді, їй потрібна справедливість і, насамперед потрібна увага”, – сказав представник курдської общини Давид Андріч.

Община етнічних курдів компактно проживає в 10-му департаменті Парижа поряд із громадами вихідців із Пакистану та арабського світу. Лідери общини звинувачують французький уряд у бездіяльності. Мовляв, він ігнорував заклики про неминуче лихо, а тепер спалахнули протести.

“Попри ваші попередження, попри ваш сполох про можливу катастрофу, попри спроби змусити уряд прислухатися до нашої думки, це сталося, нас знову вбивають у центрі Парижа, у 10-му департаменті”, – наголосив спікер демократичної ради курдів у Франції Агіт Полат.

Маніфестанти викрикують “Шехіт намірін”, що в перекладі з курдської означає “Мученики не помирають”. Адже атаки на курдів у Франції не нові. У 2013 році чоловік турецького походження вбив трьох курдських активісток у цьому самому районі.

“Курдських жінок уже вбивали в цьому місці у січні 2013 року. Так вийшло, що це по-сусідству. Очевидно, що люди, на яких нападають, не будуть цьому раді”, – зауважив юрист.

До Франції курдів загнала репресивна політика турецького режиму. Офіційна Анкара перебуває у стані війни з курдами з 1978 року. Тому преставники общини вбачають у теракті турецький слід. Та вигукують звинувачення у бік президента Туреччини Раджепа Ердогана.

“Безсумнівно, є зв’язок із Туреччиною, з державою Туреччина. Це точно. Тому що вбивця прийшов сюди не дарма. Він обрав місце, де є курдська громада. Тому це напевно”, – наголосив представник курдської общини.

Тригером протестів стала стрілянина неподалік курдського культурного центру. 69-річний громадянин Франції у п’ятницю вбив трьох та поранив ще стільки ж людей.

“Вбивця француз. Йому 69 років. Очевидно, він хотів напасти на іноземців. Ми дізнаємося з судового розслідування, яке проведе прокуратура, чи мав він намір атакувати саме курдів. Натепер мотиви з’ясувати неможливо”, – повідомив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін.

Прокурорка Парижа Лор Бекуо підсумувала: “Особа, про яку йдеться, вже була відома судовим службам. Його ім’я фігурувало у двох випадках. Що стосується першого, то це події, які сталися на півночі регіону Сен-Сен-Дені, за які його нещодавно було засуджено”.

Попри протести, деякі громадяни зібралися, щоб запалити свічки та вшанувати пам’ять загиблих у теракті жалобною процесією. Можновладці поки що вважають, що теракт стався не на расовому підґрунті. Та закликають дочекатися офіційного вердикту суду, Утім, це наврядчи заспокоїть протести.

Антон Кучеренко, “5 канал”

Нагадаємо, напередодні СБУ провела обшуки у приміщеннях Києво-Печерської лаври та храмів рпц у Рівненській області. Під час обшуків на території лаври були знайдені російські пропагандистські матеріали і готівку. Окрім того, там були виявлені громадяни рф.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою: Зброя, ДРГ, засмучений Павло “Мерседес”: чому СБУ прийшла до Києво-Печерської лаври

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *