Скільки годин тримає холодильник без електроенергії та як перевірити, чи без світла не зіпсувалась їжа – сюжет (Відео)

Дощенту набивати холодильники до свят цього року небезпечно

Жити без холодильника. Коли надовго відключають світло, температура у холодильнику стає ледь не кімнатною, а продукти починають псуватися. Ризиковано і забивати їжею морозильні камери. Люди починають виносити продукти на балкони і закладати ними підвіконня. Та це не завжди безпечно, кажуть лікарі.

“Зіпсувались усі, вимкнула холодильник, винесла усе на балкон. Така ситуація”, – каже киянка Наталя.

Відтоді киянка Наталя більше, ніж на день, страви не готує. Морозильна камера у господині уже місяць порожня. Бо як зберігати продукти там, коли по пів доби немає світла, дівчина не знає.

“Зараз надовго ні на що розраховувати не можна, на довгий період. Я вважаю так”, – додала Наталя.

Дощенту набивати холодильники до свят цього року небезпечно, коли світло відключають надовго, продукти починають псуватися уже за чотири години, кажуть у центрі громадського здоров’я. Але, що більше продуктів у вашій морозильній камері, то довше вона триматиме холод. Це може бути і до двох діб, переконують фахівці. Перевірити просто: якщо на продуктах сніг або шматки льоду – вони свіжі. Поспішати виносити продукти на балкон не треба, застерігають фахівці.

“Перш за все, якщо у вас є балкон, і ви впевнені, що там температура нижче 4 градусів, ви можете його там тримати. Але балкони у більшості киян закриті і вони все-таки мають вищу температуру, ніж надворі. Це треба контролювати”, – запевнила завідувачка відділу організації епідемнагляду ЦГЗ МОЗ Оксана Кошалко.

Без холоду відварені крупи стоятимуть довше, якщо їх не заправляти, запевняють лікарі. Рис, булгур чи гречку можна зберігати без холоду до шести годин.

“Макарони можуть протриматися десь можу сказати, що добу. Якщо раптом вимкнуть світло, ми розуміємо, що це прям надовго, то я б радила деяке м’ясо відварити, а деяке винести на балкон і замотати краще у фольгу, аби воно зберігало корисні властивості і температуру. Смажене м’ясо буде зберігатися менше, ніж варене м’ясо”, – запевнила фітнес-тренерка, нутріциологиня, дієтологиня Ольга Бризицька.

Оксана Кошалко додала: ” Якщо ми говоримо наприклад, про масло, воно зберігається довше, якщо це кефір, все, що має рідину, сири, які мають залишки сироватки, такі продукти дуже швидко псуюються, там сметана. Тобто ті, що мають молочнокислі бактерії вони починають розвиватися. Ви можете запастися холодовими елементами, які зберігають холод у разі відключення електроенергії”.

Якщо акумуляторів холоду у вас нема, ними можуть стати звичайні пляшки. Помістіть їх у морозильну камеру заздалегідь, і коли світло відключать, то обкладіть пляшками з льодом ваші продукти. Це не дасть їм розморозитися щонайменше 4-5 годин Але якщо світла немає добу – пляшки з водою не врятують. Перевіряти на смак, чи свіжа страва у центрі громадського здоров’я не радять. Це надто ризиковано. Продукти, які здалися підозрілими, фахівці закликають викидати без вагань.

“Зміна кольору наприклад, зміна консистенції, неприємний запах – це все може вказувати на те, що продукти зіпсувалися. Якщо продукти є безпечними, але у вас є сумніви, і воно зберігалося при плюсовій температурі, його можна піддати термічній обробці. Поставити, коли є світло, у мікрохвильовку, розігріти добряче, або просто поставити у сковорідку або каструльку, налити води, щоб воно прокипіло, закрити кришкою, прогріти, прокип’ятити. Це вбиває бактерії і робить їжу безпечною”, – запевнила Оксана Кошалко.

Якщо ви скуштували їжу, а смак видався дивним, швидко запийте великою кількістю води, радить дієтологиня.

“200 мл ми маємо випити з лимонним соком, можемо просто лимон вичавити, щоб трішки почистити наш організм. Краще в цей час м’ясо смажене не споживати, все варене, рис не споживати, макарони”, – підсумувала Ольга Бризька.

Ліки, які потребують низьких температур, у холодильник нині ліпше не ставити. Зберігайте їх на підвіконні або на балконі, якщо там не вище плюс чотирьох. В іншому разі – придбайте для них сумку-холодильник.

Оксана Паращак, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: У подарунок корм, переноски й іграшки: харків’ян просять забрати додому котів із притулку, бо обігрівати нічим

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Їх шукають у розбитих селах: як опікуються безпритульними тваринами у прифронтовому Краматорську

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *