Скандал із призначенням посла в Болгарію: “ЄС” ініціюватиме зміни до закону “Про дипслужбу”

У нинішньому скликанні ВР Комітет закордонних справ був усунутий від контролю за дипломатичними призначеннями, наголосила Ірина Геращенко

Народні депутати від “Європейської Солідарності” готують зміни до закону про дипломатичну службу, аби повернути парламентський контроль щодо кадрових призначень вітчизняних дипломатів.

Про це на тлі скандального обрання новою пані послом у Болгарію фахівчині з сексології без дипломатичного досвіду повідомила співголова фракції “ЄС” у Верховній Раді Ірина Геращенко на Facebook.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

“Скандал із новопризначеною пані послом у Болгарію показує нульову роль ВР і профільного комітету в кадрових дипломатичних призначеннях. У США, наприклад, майбутній посол обов’язково проходить співбесіду з Комітетом закордонних справ, цей комітет є одним із найвпливовіших в Конгресі і може заблокувати призначення. У ВР нинішнього скликання роль Комітету закордонних справ звелася до голосування за відрядження “слуг”, бо опозиції і це часто блокують”, – зазначила нардепка.

Вона зауважила, що чи не вперше в історії української дипломатії представників профільних комітетів закордонних справ і євроінтеграції – навіть не запросили на щорічну зустріч послів. Хоча там була панель, присвячена і міжпарламентській дипломатії. Але обговорювали її без депутатів – тільки з керівництвом Ради, яке “перебрало на себе функції Комітету закордонних справ”.

“Думаю, прийшов час ініціювати зміни в закон “Про дипломатичну службу”. У парламентсько-президентській республіці має бути відновлено контроль за нашими дипломатичними призначеннями. Від цього тільки виграє євроінтеграція і наш імідж за кордоном. “Європейська Солідарність” вже готує такі зміни, і днями ми їх зареєструємо”, – констатувала Геращенко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський призначив нового посла у Болгарію. Дипломатичну місію очолила гештальт-терапевтка Олеся Ілащук, яка не має жодного дипломатичного досвіду роботи і раніше не працювала на державних посадах.

Дивіться також відео: Посольство Ізраїлю відкрило “Пункт Незламності” в Києві: який вигляд він має

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *