Результати атаки на “Енгельс”, ЗСУ нищать десятки окупантів, “вагнерівці” проти Герасимова – хроніка 27 грудня (Відео)

Ворог тисне вогнем і намагається виграти час для відновлення, але й надалі отримує болючі удари

Під два десятки вічно хороших двохсотих русскіх, під три десятки – поранених. І особливий бонус – 5 ушкоджених бомбардувальників Ту-95. У телеграм-каналах ширяться поки що не підтверджені, але очікувані результати раптового зіткнення ракет російської ППО з невідомим безпілотником над аеродромом “Енгельс”. Офіційно кремлівське міністерство нападу говорить лише про трьох загиблих. Утім, навіть так москва чомусь вирішила розосередити свою авіацію з летовища в Саратовській області. Цю інформацію підтверджують і в повітряних силах ЗСУ.

“Бачимо літаки там розосереджено російські, так, стратегічна авіація – йдеться про аеродром “Енгельс”. Безумовно, там ще залишається певна кількість літаків, але чимало з них вже передислоковано на різні аеродроми, які можуть їх приймати-утримувати, наразі власне такая ситуація. Після власне цих подій взагалі активність під вечір ворожої авіації суттєво було зменшено, не було видно навіть тактичної авіації, літаки, можливо так окупанти не могли трішки дещо отямитися від тієї бавовни, яка там відбувалася”, – розповів речник командування повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Утім, навіть передислокація і можливе ураження бойової авіації – не скасовують загрози нового масованого ракетного удару. В повітряних силах порадили дотримуватися усіх рекомендацій влади, і бути готовими як до самого обстрілу – так і можливих наслідків.

І окремі українські міста відчувають наслідки російської агресії щодня. москолота вкотре обстріляла з артилерії Херсон. В обласній військовій адміністрації повідомляють про руйнування приватного житла, станції екстреної медичної допомоги і дитячого садка. Дивом минулося без постраждалих.

Але не так щастить самим окупантам. ЗСУ продовжують цілити ворога – навіть якщо він вважав, що сховався на лівобережній частині Херсонщини. Про це розповіли в силах оборони “Південь”. І зауважили, що якщо раніше противник боявся невідомих бойових комарів – то тепер йому доведеться мати справу зі значно більшими комахами.

“Ворог маневрує, вони побоюються нашої відповіді, вони її відчувають, вона – досить суттєва. Наразі ми не можемо ще звітувати про результати, але вони дуже “смачні”, і ви їх почуєте дуже скоро. Цієї ночі було відпрацювання, і це вже не “комарі” – це вже суттєві “бджоли”, – сказала керівниця об’єднаного пресцентру сил охорони та оборони “Південь” Наталія Гуменюк.

Ворог тисне вогнем і намагається виграти час для відновлення, але й надалі отримує болючі удари. І з кожним тижнем – ЗСУ й Україна стають сильніші. Спеціально для Києва – Вашингтон удвічі пришвидшив програму навчання для тих оборонців неба, які працюватимуть із комплексами ППО Patriot. Про підсумки візиту української делегації до США розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Наголосив, що Patriot стануть на бойове чергування менш ніж за 6 місяців. Говорив і про план підготовки найближчим часом міжнародного саміту, де обговорять формулу миру, запропоновану Зеленським. Чільник МЗС зауважив – Україна розраховує, що саме прийдешній рік – стане переможним.

“Ми зробимо все від нас залежне, щоби наступний рік став роком перемоги України. І ця перемога передбачає повне відновлення територіальної цілісності України. Ми не торгуватимемо жодним квадратом, сантиметром чи дюймом нашої землі. Це не підлягає обговоренню”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Без обговорення і доля кожного російського окупанта – або полон і врятоване життя, або прямий рейс до потойбіччя. За минулу добу ліквідовано ще понад шістсот загарбників, також знищено ще 7 бойових броньованих машин, 2 артилерійські системи, одиницю спецтехніки і 5 одиниць автомобільної техніки.

І поки ЗСУ нищать окупантів – вони готуються до того, щоби почати нищити одне одного. Напередодні у мережі поширилося відео, де буцімто найманці-вагнерівці – прямим текстом посилають керівника російського генштабу Герасимова. Кажуть, це він винен, що вони не мають потрібної зброї. Кремлівські воєнкори почали переконувати, що відео – постановче і взагалі зроблене українцями, як інформаційна спецоперація. Утім, власник “Вагнера” і старий друг Путіна – Євген Прігожин поплутав карти пропагандистам. Каже, вагнерівці – найсправжнісінькі. Навіть особисто поїхав перевірити їх умови. І заявив, що з теплих кабінетів московського генштабу – погано видно життя окупантів на передовій.

Важливе уточнення – не “воюємо”, а “воювали”. Поки російські найманці прокльонами згадують начальників і вимагають посилення на критичних напрямках – бійці ЗСУ і розповідають, і показують – на що перетворюється бажання московитів воювати там, де їх ніхто і ніколи не чекав.

Олексій Пасак, “5 канал”

Нагадаємо, ЗСУ за минулу добу уразили пункт управління, сім районів зосередження живої сили та військової техніки противника, два склади боєприпасів та важливий військовий об’єкт.

Дивіться також відео: “ДРУГА ЛІНІЯ ОБОРОНИ ШВИДКО СТАВАЛА ПЕРШОЮ”: командир підрозділу 24 ОМБр про бої за Попасну

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *