Чергова жертва російських окупантів у Криму: 7 років для медсестри за ґратами за правду – сюжет (Відео)

На сьогодні російська влада ув’язнила понад 150 активістів, 14 з яких – журналісти

Кримська медсестра, яка стала журналісткою. Окупаційна влада півострова на 7 років засудила активістку Ірину Данилович. Самопроголошений кримський суд визнав її винною начебто в носінні вибухівки. Жінка публікувала журналістські матеріали про недоліки кримської медицини. У холодній камері СІЗО активістка захворіла, але окупанти відмовилися надавати Ірині медичну допомогу. Більше знає журналістка “5 каналу” Оксана Паращак. 

Медсестра, яка не могла мовчати про жахи в окупованому Криму. Працюючи медикинею на півострові, Ірина Данилович публікувала дописи і колонки про охорону здоров’я, співпрацювала з українськими журналістами. За таку діяльність заплатила свободою – у вівторок окупаційний суд у Севастополі засудив Ірину до семи років позбавлення волі.

“Цей процес почався 29 квітня, коли дочка не повернулася з роботи з Коктебелю, де вона працювала медичною сестрою. У цей час до нас завітали гості, які представилися співробітниками ФСБ, проводити обшуки”, – каже батько Ірини Данилович Броніслав Данилович.

Але шукали не вибухівку, каже чоловік, а докази шпигунської діяльності. Данилович звинуватили у “зв’язках з іноземною державою”, однак російські силовики не надали жодного документа щодо затримання чи судового рішення. За тиждень після викрадення правоохоронці повідомили про знайдену в Ірининій сумці вибухівку. Та справа – на 100% сфабрикована, переконані правозахисники.

“Ніхто не намагався дізнатися, якщо в неї вибухівка, де вона її взяла, чи вона її сама створила, чи вона її придбала. Всі ці питання взагалі суд не цікавило. Це може свідчити про те, взагалі, що це був формальний привід для її затримання. Усе, що цікавило суд – переписка Ірини, її антивоєнна позиція, її інтерв’ю для Крим. Реалії, як вони вважають, ворожого ЗМІ, бо воно фінансується “Радіо Свобода”, яке фінансується урядом США. І цього в принципі було суду достатньо, щоб винести незаконний вирок”, – заступник голови кримської правозахисної групи Володимир Чекригін.

На судовому засіданні Данилович стало зле – далася взнаки хвороба вуха, яку активістка отримала в холодній камері СІЗО. Та попри те, окупаційний суд засідання не припинив. Вирок – 50 тисяч рублів штрафу і 7 років позбавлення волі.

“Що ж насправді знайшли в мене співробітники ФСБ, які викрали мене? Правду і власну думку. Тоталітарному режиму не потрібні люди, які відкрито говорять правду, ми не один раз переконувалися в цьому. Як і освічені. Тюрми наповнені такими людьми! У них режим бачить силу, якій йому не вдасться протистояти, тому в Криму так часто стали проводити обшуки, викрадення, тортури, сфабриковані справи. Не налякавши одних, спецслужби зривають зло на інших”, – розповідає медсестра і журналістка Ірина Данилович.

Перебуваючи під вартою, жінка пройшла крізь цькування і тортури, однак вірить: її боротьба – недаремна.

“Після 24 лютого вже було зачищено інформаційний простір від українських ЗМІ, разом з тим вони відчували загрозу від громадських журналістів, у зв’язку з чим і виникла ця справа, тобто вони намагалися обмежити будь-який потік інформації з Криму, саме правдивої, об’єктивної інформації, яка була в сюжетах Ірини”, – каже заступник постійного представництва президента України в Криму Денис Чистіков.

Та історія Ірини – одне з численних політичних переслідувань в окупованому Криму. На сьогодні російська влада ув’язнила понад 150 активістів, 14 з яких – журналісти. І що ближче ЗСУ підходять до Криму, то більше надії в активістів вийти на свободу. Наша влада обіцяє: деокупація півострова закінчиться зі звільненням останнього політичного в’язня.

Оксана Паращак, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: У Криму 50% повісток отримують кримські татари, хоча вони становлять лише 10% населення півострова: у Києві відбувся круглий стіл

Дивіться відео за темою: “Бахмут 100% відвоюємо. Ми знаємо, як воювати взимку, у них таких не залишилося” – “Невигадані історії”.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *