Календар “5 каналу” сподобався навіть шахраям: яку схему вигадали на цей раз – сюжет (Відео)

У банку потерпілим радять звернутися до них та вказати номер рахунка, на який було надіслано гроші

Календар “Без цензури” можна тепер купити за 499 гривень. Саме з такою пропозицією пише людям шахрайка Олена, яка представляється редакторкою “5 каналу”. Щоправда, за пів тисячі календар люди так і не отримали. То як не стати жертвою кіберзлочинців? Де і за скільки можна купити календар, який ви точно отримаєте, – знає журналістка “5 каналу” Софія Норенко. 

Календар “5 каналу” “Без цензури” припав до душі шахраям. У телеграмі пані Олена назвалася нашою редакторкою і почала писати людям та пропонувати купити календар за приємну ціну. Нібито ми зараз влаштовуємо новорічний розпродаж.

“Пишу з причини дізнатися, чи брали участь у благодійному аукціоні на купівлю рацій. Чи отримали ви календар? Аналізуємо реакцію саме Вас! На даний час є можливість сформувати НОВОРІЧНУ ЗАЯВКУ на календар за 499 грн. Якщо ви бажаєте отримати, є можливість зробити для Вас приємні спогади та враження, у відповідь надішліть “+”, – йшлося у її повідомленні.

Від діянь таких шахраїв уже постраждали люди, які перекинули майже по пів тисячі гривень на монокартку пані Олени, а календаря так і не отримали. У банку потерпілим радять звернутися до них та вказати номер рахунка, на який було надіслано гроші. Тоді їх зможуть повернути.

“Вчора безпосередньо і пішла шквальна якась така хвиля по всіх соцмережах. Я сам особисто бачив і у фейсбуці, і в телеграмі. І до мене якраз у телеграм постукався “5 канал”, я здивувався – “5 канал”, ще й колір якийсь такий, як не в нас. Ми зв’язалися із “Монобанком”, проговорили, ми поспілкувалися з поліцією. Відповідно, в цей момент ми заяву ще не подавали як таку на поліцію”, – розповідає гендиректор “5 каналу” Володимир Мжельський.

“Який розпродаж? Це ж благодійний збір. Ну не може бути розпродаж на благодійний збір. Питання ще до шахраїв: ви прям серйозно? Аж на такому хочете зібрати гроші, у вас там взагалі нічого святого немає”, – каже ведуча “5 каналу” Катерина Кельбус.

Бо ж усі виручені гроші за календар йдуть на закупівлю рацій для Збройних сил України. Експерт із питань безпеки та довіри в цифровому середовищі – Роман Хіміч пояснює, чому саме календар став наживкою для кіберзлочинців.

“Він розкручений, тому дивіться: привертають увагу теми, до яких, які вже привернули тему громадськості, тому що простіше обробити людей, простіше знайти жертву, коли мова йде про речі, які відомі кожному другому чи кожному третьому українцеві”, – каже експерт із питань безпеки та довіри в цифровому середовищі Роман Хіміч.

Пояснює: щоби не натрапити на шахраїв, треба бути дуже пильними з купівлею в інтернеті.

“У будь-якій ситуації, коли можливе є шахрайство, ви не знаєте особисто, якщо у вас немає особистого успішного досвіду придбання якогось товару чи послуг на певному майданчику, якщо ви не знаєте людей особисто, які пропонують вам товар чи інше, подумайте, чи варто ризикувати своїми грошима. Тому що, на жаль, масштаби цієї проблеми дуже великі”, – пояснює експерт із питань безпеки та довіри в цифровому середовищі Роман Хіміч.

Зараз від шахрайки Олени не залишилося і сліду – після переписки з нашим директором. Однак запам’ятайте, “5 канал” продає свій календар винятково через офіційний сайт, на якому ви заповнюєте форму і додаєте скрин оплати. Гроші усі надходять на офіційний рахунок “Монобанку”, де вказано, що це на рації. Вартість календаря винятково від півтори тисячі гривень. Можна більше, але точно не менше. До того ж представники “5 каналу” не пишуть нікому в особисті повідомлення з пропозиціями придбати календар. 

Софія Норенко, Ігор Костюк, “5 канал”

Ви можете замовити календар чи просто кинути донат у нашу баночку.

– банка https://send.monobank.ua/jar/5AEPyNCvkG
– карта 5375411204592088
[email protected] з приміткою “На рації”

Ми з вами вже зуміли зібрати понад 2 млн гривень і закупити 50 рацій, частина з яких уже працює на нашу спільну перемогу на фронті.

Дивіться також: “Не лише в красі наша сила”: генерал Залужний підписав резонансний календар “5 каналу” – відео

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *