Із сексологині в амбасадорки: хто така Олеся Ілащук, яку призначили послом у Болгарії – сюжет (Відео)

Нова чільниця посольства обіцяє працювати над питаннями “оборонного та гуманітарного значення”

Із сексологині – в амбасадорки. Президент призначив нову очільницю українського посольства у Болгарії. Нею стала Олеся Ілащук. Має освіту країнознавиці, але в дипломатії чи на державній службі не працювала. Амбасадорці без досвіду дісталася одна з найскладніших країн Європейського Союзу. У Болгарії сильне російське лобі, шпигунські скандали за участю московитів та кримінальні справи на прокремлівські воєнізовані структури. У новоспеченій дипломатці Міністерство закордонних справ не сумнівається. За Олесю Ілащук там заступилися. Більше – у сюжеті “5 каналу”.

Олеся Ілащук – нова амбасадорка України у Болгарії. Указ про її призначення опублікували на сайті президента. Пані Ілащук не має дипломатичного досвіду, не працювала вона і на держслужбі. Про її життя до призначення – самі запитання.

Хто така Олеся Ілащук? Її офіційної біографії МЗС не опублікувало. У соцмережах до призначення називала себе клінічною психологинею, системно-сімейною терапевткою, гештальт-терапевткою та сексологинею-консультанткою. Не менш яскраві регалії пані Ілащук описали в анонсі до цієї трансляції у мережі. У майже годинному відео вона розповідає про “людські ресурси”.

“Щасливі стосунки – це теж підтримка ззовні. І так же про тіло. Якщо в опорі воно в нас ресурсне, воно живе, воно проживає своє життя, його сексуальність, всі риси своєї статі або як він чи вона це бачить. То на протилежному боці в нас буде секс”, – повідомила надзвичайний і повноважний посол України в Болгарії Олеся Ілащук.

Довідатися докладніше про досвід новопризначеної амбасадорки не вдалося. Більшість відео з нею – після розголосу у пресі – видалили з мережі. А сама Олеся Ілащук створила телеграм-канал. Там написала: в інтернеті публікують брехливу інформацію про її життя. І робить це якийсь ворог, але імені не назвала.

“Ті, хто пише статті без доказів та перекручує факти на свій лад, розхитує наше суспільство під час воєнного стану, – працює на ворога. Невже для наших воїнів важлива моя біографія, от прямо сьогодні? Для людей, які втратили домівки і потребують негайної допомоги? Звісно, що ні! Тільки конкретні вирішення питань – і ми це робимо, а не на словах”, – каже надзвичайний і повноважний посол України в Болгарії Олеся Ілащук.

До початку кар’єри дипломатки Олеся Ілащук працювала у бізнесі. Вчилася в Чернівцях. В уряді вважають, що цього достатньо, аби представляти нашу країну в Болгарії.

“Має кваліфікацію спеціалістки з міжнародних відносин, перекладачки. Вільно володіє англійською мовою”, – заявили у МЗС України.

Уряд Болгарії після оцінки її кандидатури, як це заведено у міжнародній практиці, без зволікань надав агреман пані Ілащук, не маючи жодних застережень щодо її роботи в Болгарії.

Без дипломатичного досвіду послом можна стати. Це не дивина. Ні для України, ні для інших держав.

Оксана Маркарова – амбасадорка України у Сполучених Штатах. У посольствах не працювала, але очолювала міністерство.

Юлія Ковалів очолює наше посольство в Канаді, має солідний досвід роботи в уряді та Офісі президента. І знову ж таки – вона без дипломатичного досвіду.

А ще – ексгенрокурорка Ірина Венедіктова, яка стала амбасадоркою України у Швейцарії. За освітою вона юристка. Такі призначення називаються політичними.

“Із сексологинею, з усією повагою до цього фаху, ми будемо мати провалений напрямок. Звичайно, одного дня Києву доведеться її просто замінити. Але чи не краще це зробити зараз? Визнати помилку, якої припустився Офіс президента, коли почав просувати цю абсолютно непридатну до цієї роботи людину”, – каже редактор видання “Європейська правда” Сергій Сидоренко.

А роботи в нової амбасадорки у Софії буде багато. Болгарія є однією з найбільш проросійських країн Євросоюзу. Ця держава і досі пручається у збройній допомозі Україні. А Київ у цьому надзвичайно зацікавлений.

“Попередній посол України просив у Болгарії снаряди калібру 155 мм і артилерію. Хоча у болгар не те, що такого нема, вони таке ніколи у руках не тримали. Болгарія за грамотної постановки задач цілком могла би бути таким донором радянських озброєнь. Або такою собі тиловою базою, яка допомагала б нам ремонтувати трофейну російські техніку чи радянську”, – вказує експерт військового порталу Defense Express Іван Киричевський.

На Олесю Ілащук у Софії чекає сильна супротивниця. Посольство ерефії очолює Елеонора Митрофанова. Кадрова російська дипломатка, яка до того ж керувала “Россотрудічєством”. Організацією, яка прикривається культурними проєктами, але насправді пронизана московською агентурою. Та й саме посольство влипало у шпигунські скандали. Болгарія навіть висилала з країни кремлівських дипломатів, які насправді були працівниками спецслужб. А на початку грудня прокуратура Софії розпочала розслідування проти проросійських воєнізованих організацій.

“російська агентура там всюди. Виводять на проросійські мітинги, причому тисячі людей. Там робота йде. Там і так суспільство і політики не дуже налаштовані допомагати Україні. Напевно, вважається, що попередній склад посольства і винен у цьому. Буквально скинули з дошки всі фігури і сказали: а тепер замість ваших шахів будемо грати в “чапаєва”. А, можливо, ми вирішили так показати болгар?” – каже керівниця проєкту “Балканський оглядач” Наталя Іщенко.

Олеся Ілащук повідомила: уже стала до дипломатичної роботи. Працює над питаннями, цитата: “оборонного та гуманітарного значення”. Відзвітувала: Україна почала отримувати допомогу від Болгарії. Тим часом на сайті президента зареєстрували петицію. Вимагають звільнити пані Ілащук із посади. Проте за три дні вона зібрала лише кількасот голосів. 

Сергій Барбу, “5 канал”

Нагадаємо, новопризначена пані посол не має жодного дипломатичного досвіду роботи і раніше не працювала на державних посадах. Натомість Олеся Ілащук позиціонує себе як гештальт-психотерапевтку, фахівчиню з сексології та гіпнозу, а також експертку з коштовностей.

На тлі цього скандалу народні депутати від “Європейської Солідарності” почали підготовку змін до закону про дипломатичну службу, аби повернути парламентський контроль щодо кадрових призначень вітчизняних дипломатів.

Дивіться також відео: Посольство Ізраїлю відкрило “Пункт Незламності” в Києві: який вигляд він має

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *