Пройшов полон, не зрадив Україну та заxищав Луганщину: у Києві попрощалися з колишнім політв’язнем Кремля Геннадієм Афанасьєвим (Відео)

У суді в москві Афанасьєв сказав, що оті всі свідчення, які він давав, всі до одного вибили в полоні після того, як його катували

Із кримчанином, громадським активістом, колишнім політв’язнем Кремля Геннадієм Афанасьєвим попрощалися у столиці. Він загинув 18 грудня на Луганщині, захищаючи Україну від окупантів. На церемонію прощання і відспівування, крім родичів, друзів і близьких прийшли представники кримськотатарського народу, політичні діячі, а також його бойові побратими. Яким навічно запам’ятався українцям Геннадій Афанасьєв – у матеріалі журналіста “5 каналу” Юрія Пугача.

У Свято-Михайлівському Золотоверхому Соборі зібралося кілька сотень людей. Воєнні побратими, друзі та родина прощаються з громадським активістом, військовим та колишнім політв’язнем Кремля Геннадієм Афанасьєвим.

“Я його запам’ятав дуже хороброю людиною, котра почала боротися з росією одним з перших. Це він робив ще в Криму”, – каже друг родини Геннадія Афанасьєва Мирослав Олешко.

Геннадій Афанасьєв – уродженець Сімферополя. Коли півострів окупувала росія  не міг лишатися осторонь. Він був активістом громадянського спротиву.

“Ми пройшли по місту на 8 березня. 10 тисяч українців А потім стільки ж ми вивели на День народження Тараса Григоровича Шевченка. 10 тисяч! Такого ніколи не було, щоб безкоштовно, без влади люди виходили висловити свою думку”, – казав у 2016 році Геннадій Афанасьєв.

Окупаційна влада почала полювання на незручних проукраїнських активістів. 9 травня 2014 року Афанасьєва затримали на одній із вулиць Сімферополя. Його побили, посадили до автівки з мішком на голові, довго возили містом. Потім привезли до будівлі ФСБ. За версією слідства, він разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чірнієм був членом диверсійно-терористичної групи, яка буцімто готувала низку терактів на території півострова. Зокрема, підпал будівлі “російської громади Криму” та місцевого відділення партії “Єдиная росія”. А ще нібито хотіли зазіхнути на святе і підірвати пам’ятник Леніну на Вокзальній площі Сімферополя. Вирок кремлівського судилища за це – 7 років колонії суворого режиму.

Після того на російському пропагандистському телебаченні вийшла серія сюжетів, у яких Афанасьєв буцімто пішов на угоду зі слідством, зізнався у підготовці терактів і назвав Сенцова лідером угруповання. Та у липні 15-го Афанасьєв шокував зізнанням. Виступаючи на суді у справі Сенцова й Кольченка як свідок обвинувачення, він відмовився від усіх попередніх свідчень та заявив, що їх видерли у нього силою.

“У суді в москві він сказав, що оті всі свідчення, які він давав, всі до одного вибили в полоні після того, як його катували. І він на суді відмовився від всього того. І тоді я запам’ятав його, думаю, яка юна та смілива людина, що він не побоявся в росії встати і сказати це в суді”, – згадує про Афанасьєва герой України, колишній бранець Кремля Володимир Жемчугов.

Після того Афанасьєву намагалися нав’язати російське громадянство.

“Я є громадянином України. І усякі спроби нав’язати мені російське громадянство є проти моєї волі”, – наголошував сам Афанасьєв.

А у 16-му адвокат Афанасьєва повідомив, що у його підзахисного зараження крові, яке він отримав під час етапування в колонію у Сиктивкарі. Ліків українцю тюремники не видавали.

“Він витримав купу знущань в полоні. Він витримав, він не зрадив Україну”, – згадує друг родини Геннадія Афанасьєва Мирослав Олешко.

У червні 16-го Геннадія Афанасьєва разом зі ще одним політв’язнем Юрієм Солошенком обміняли на двох сепаратистів і повернули додому.

“Єс, ми це зробили, так нам вдалося, так ми будемо робити, поки останній українець не буде визволений”, – заявляв лідер “Європейської солідарності”, п’ятий президент України Петро Порошенко.

“Як це відбувається і я трошки знаю. Він пройшов справжній шлях, справжній шлях гідної і достойної людини”, – казав в’язень кремля (2016-2019) Володимир Балуx.

І продовжив його вже на війні з рашистами. 24 лютого, у перші години повномасштабного вторгнення рф, він пішов до військкомату і записався до лав ЗСУ. 18 грудня геннадій Афанасьєв загинув у бою на Луганщині під Білогорівкою.

“Дуже стійка людина, дуже хоробра і людина, котра більш за все ненавиділа русню. І я впевнений, що перед смертю Геннадій забрав купу життів ворогів”, – каже друг родини Геннадія Афанасьєва Мирослав Олешко.

Юрій Пугач та Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: “Крим, 5-та ранку”: акцію підтримки політв’язнів Кремля влаштували біля посольства РФ – включення

Дивіться відео за темою: “У вас залишився тиждень”: Резніков звернувся до росіян – марафон “Незламна країна” 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *