Цивільні БПЛА з США та Європи на кордоні стають військовими – чому безпілотники так довго доїжджають до “нуля” (Відео)

Зараз Міноборони створює уніфікована цифрова база, в якій будуть видимі всі потреби військових та їхнє виконання

Перша лінія фронту, так званий нуль – тримається на безпілотниках. Про це говорять як військовослужбовці, так і волонтери, які від початку вторгнення рашистів самостійно забезпечують військо пташками. Та як виявилося – часто такі постачання на фронт відбуваються не завдяки, а всупереч обставинам. Бо ж БПЛА, які у США та Європі вважаються цивільними, на в’їзді в Україну стають товарами подвійного, тобто військового призначення. А це – суттєво сповільнює їхнє постачання на фронт, у підсумку – вартУє життів українських захисників. То ж чому очі військових у небі так сутужно і довго доїжджають до “нуля” – знає журналістка “5 каналу” Олена Рибінська.

Дрони, які у світі використовують навіть діти, в Україні – опинилися у списку товарів подвійного призначення. Відтак, аби завезти їх до країни, волонтери проходять кілька кіл бюрократичного пекла. Ба більше – втрачають найцінніше – час. Бо кожен день на фронті без так званих “очей” – вартує життів воїнів.

Чекати більше місяця на дрони для підрозділу довелося військовослужбовцю Денису з побратимами. Бо ж БПЛА, на який зібрали гроші небайдужі і знайомі – не пропускали на митниці. “Пташку” купували за кордоном, де вона вважається цивільною. В Україні ж – вона внесена у список товарів подвійного призначення. І аби ввезти БПЛА – необхідно мати ліцензію від Держслужби експортного контролю. Якщо цивільний безпілотник куплений за кордоном самостійно – при ввезені в Україну необхідні гарантійні листи від військових частин чи адміністрацій.

“Переважно всі волонтерські організації з цим стикаються в кого немає ліцензії на перевезення товарів подвійного призначення. Щоб так сказати місяць мінімум щоб дрон завезти, мінімум. При тому якщо придбати дрон в Європі, то біля кордону дрон кілька днів до тижня. Усе решта – на митниці чекає. Це якщо офіційно. Неофіційно – трошки швидше”, – розповідає військовослжбовець Денис.

Мито, ПДВ і необхідність визнання дронів гуманітарною допомогою, а також включення цивільних БПЛА до переліку товарів подвійного призначення. Ці речі уповільнюють закупівлю і доставку дронів на фронт. Не отримавши вирішення цих проблем протягом 10 місяців великої війни – волонтери вдалися до розголосу. Керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська у публічному дописі в мережі зазначила – вона особисто та інші представники волонтерського руху, неодноразово контактували з головою Державної служби експортного контролю Олександром Павліченком. Та віз лишився на місці.

“За ці 10 місяців війни 99% відсотків питань для ЗСУ ми вирішуємо з чиновниками непублічно, всі ж люди, всі розуміють, що і для чого ми разом робимо. Але минуло більше 3-х місяців від нашого усного звернення, і близько 2-х від письмового. Фактично ДСЕК закрили ринок дронів у країні, яка воює. Навіть цивільні дрони можна ввезти, лише отримавши від них ліцензію. Або бігаючи марафон у спробі зібрати тисячі гарантійних листів. Ще раз – і в законодавстві ЄС, і в США це цивільні дрони, звичайна іграшка, яку батьки купують підліткам у подарунок на день народження. Не потрібно ніяких додаткових дозволів”, – заявила волонтерка, голова центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська.

Зрада скасовується. Так відреагував на закиди чільник служби експортного контролю Олександр Павліченко. В офіційній публікації зазначив – проблеми волонтерів можуть бути повʼязані з неоднозначністю трактування терміна “нецивільне використання”, який є у постанові Кабміну. І реальних перешкод, які б заважали волонтерам та організаціям провадити діяльність – не існує. Що ж до безпілотників Mavik 3 – під час експертизи встановили – вони таки відповідають характеристикам дронів подвійного призначення.

“Чинне законодавство не передбачає отримання будь-яких дозволів на ввезення в Україну дронів подвійного використання. Тобто їхній імпорт здійснюється без будь-яких обмежень, а якщо у субʼєктів і виникають проблеми з ввезенням таких товарів, то це точно не по лінії експортного контролю України. Тому звинувачення щодо неможливості ввезення дронів через відсутність дозволу є абсурдним. Варто також додати, що жодна з відомих нам організацій, від імені яких виступає пані Марія, не зверталась до служби експортного контролю ані з метою реєстрації, ані задля отримання дозволу на імпорт дронів”, – зазначив голова державної служби експортного контролю України Олександр Павліченко.

Бюрократи не живуть питаннями війни. Нардеп від “Слуги народу” Роман Грищук один із тих, хто став на бік волонтерів та направив звернення і до ДЕСК, і до Кабміну, з наміром розв’язати Гордіїв вузол. І наголосив – держава не закуповує таких дронів для армії, а все тримається на волонтерах і фондах. Тож і сприяння має бути 100-відсоткове.

“Якщо навіть у тебе під якісь постанови під якісь дослідження воно потрапляє – ти розумієш, що воно так не має бути?!? І можна сказати – так, воно в мене ось тут потрапляє, в чому я і волонтери сумніваємося, але давайте змінимо ось цю постанову приберемо це звідти, тому що, воно дійсно для фронту треба. Бо мене завалюють депутатськими зверненнями всім. І цього немає. і займається глуха позиція бюрократичної оборони. і виникає питання – це саботаж чи якийсь інтерес?” – задається питанням нардеп “Слуги народу” Роман Грищук.

Зняття мита й ПДВ при ввезенні товарів фондами та організаціями – норми, прописані та проголосовані у законопроєктах парламентарями. І ці документи 29 грудня нарешті підписав Володимир Зеленський. Вони стануть чинними за три дні після публікації. Нардепка від Європейської солідарності Ніна Южаніна додала – нині, спільно з міністерством оборони, створюється уніфікована цифрова база, в якій будуть видимі всі потреби військових та їхнє виконання.

“Коли вони створять цю єдину базу і формувати запити і будуть бачити і волонтерські організації і фонди. спільна база яка буде покривати роботу і замінить багато бумажної волокіти які мають наші волонтери. І коли військова частина отримає те що отримали то у цьому кабінеті буде відзначено офіційно що отримали”, – зазначила членкиня комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, народна депутатка “Європейської солідарності” Ніна Южаніна.

“Наша справа просто – військова, нам воювати. і щоб нам сприяли і ми могли ефективно виконувати бойові завдання” – каже військовослужбовець розвідувально-ударного підрозділу “Шершень” Остап.

Олена Рибінська, Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: Те, чого немає в нашого ворога – операторка аеророзвідки про роль українських БПЛА

Як повідомляв 5.UA, Запорізькі волонтери почали виготовляти БПЛА для військових – що відомо.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

На Київщині боєць тероборони збив російську ракету з кулемета.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *