Бахмут: “рука стирчить, відкопує себе” – як мінометники прикривають піхоту вогнем і нищать рашистів (Відео)

Щоденно українські військові протистоять спробам росіян оточити місто

Вогонь на ураження. Українські мінометники постійно підтримують піхоту та розбивають позиції російських військ. На Бахмутському напрямку нашим воїнам роботи вистачає, окупанти не полишають спроб штурмувати. Хоча днями американський Інститут вивчення війни заявив – спроби росіян захопити Бахмут близькі до кульмінації. Зазначають, московитам уже бракує особового складу та боєприпасів для таких інтенсивних боїв. Про роботу одного українського мінометного розрахунку на підступах до Бахмуту – знає журналістка “5 каналу” Євгенія Китаїва. 

Воєнний грудень на фронті цього року жаркий як ніколи. Артилерійські дуелі та піхотні штурми по кілька разів на добу. Окупанти не шкодують ні людей, ні техніки, аби тільки захопити Бахмут.

Щоденно військові протистоять спробам росіян оточити місто. І коли українська піхота вступає у бій, їй максимально намагаються допомогти мінометники.

“Ворог хоче постійно наступати, але ми його стримуємо і ворог зі своїми втратами назад відступає”, – каже військовослужбовець ЗСУ “Полік”.

Втрачають свій живий ресурс, відступають. Однак, перегруповуються і знову видвигаються у бік українських позицій.

“Цілей хватає і в основному це піхота. Тут дуже багато їх. Я не знаю, вони тут. Ну, просто їх тьма”, – каже військовослужбовець ЗСУ Михайло.

У цього мінометного розрахунку завжди є робота. Хлопці мають планові цілі – це ворожі укріплення і позиції. Однак, найчастіше працюють за інших умов.

“Коли вони йдуть в наступ, чи наоборот, відступають. Ми в догонку їм стріляємо. Або відбиваємо, щоб до нашої піхоти не дійшла,” – зазначає військовослужбовець ЗСУ Михайло.

Нині, бійці отримали команду відпрацювати по ворожій піхоті південніше міста. Там контактні бої з російсько-окупаційними військами не стихають вже кілька місяців. Росіяни намагаються прорватися до траси Костянтинівка-Бахмут. Щоправда, безуспішно.

“Ось Кліщіївка село, а ось ці посадки. Тут пробують пробиться. Безпосередньо, вони хочуть пробиться до Бахмута сюда”, – пояснюють військовослужбовці.

Уламково-фугасні міни 120го калібру напоготові. Частину з них хлопці підписали. На одному зі снарядів – новорічне привітання.

“Зараз команда на ураження живої сили, але нам уже перед стрільбою докладуть, чи фугасом стріляти, чи осколком”, – зазначає військовослужбовець ЗСУ “Кеша”.

Щойно мінометники отримали команду – робота біля зброї закипіла. Палкі привіти снарядами, у 120-міліметрів, полетіли до цілі.

Коптер корегує роботу мінометників. Хлопці здійснюють постріл один за одним.

Бійці працюють швидко. Вже за кілька хвилин роботи, починає бити ворожа ствольна артилерія.

Доки ворожі снаряди розриваються поруч, мінометники кілька хвилин перечікують в укритті.

“Якщо буде піхота ворожа лізти, ми мусимо стріляти, хоч і буде там недалеко від нас обстріл. Ми мусимо виконать свою задачу, помогти нашій піхоті”, – каже військовослужбовець ЗСУ “Кеша”.

Про те, як влучно прикривають піхоту і нищать ворога ці мінометники, видно на відео. Про результати дізнаємося від командира підрозділу.

“Прямо в окопи. В одного до сих пір тільки рука стирчить, відкопує себе”, – чує по рації командир розрахунку із командиром підрозділом.

Євгенія Китаїва Ганка Кудрявцева з Донецької області “5 канал”

Нагадаємо, у ЗСУ розповіли про втрати росіян під Бахмутом.

Також, ПВК “вагнер” відіграє ключову роль у боях за Бахмут. Бойовики кидають у бій погано навчених новобранців. Їх використовують як витратний матеріал, щоб уберегти командирів та вищі чини, які віддають накази з укриттів.

Дивіться відео за темою: “Бахмут 100% відвоюємо. Ми знаємо, як воювати взимку, у них таких не залишилося” – “Невигадані історії”.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *