Велике замовлення для ЗСУ: в Одесі приготували майже 30 тис. різдвяних калачів для військових (Відео)

На хлібозаводі планують виготовити 70 тонн калачів

Тістознавець Світлана робить заміс тіста на майбутні калачі. На відміну від хліба, їх готувати складніше.

“Більше вкладення сировини, більш трудомісткий процес, тому складніший. Додається цукор, маргарин, сольовий розчин, мука, заміщується протягом 10-12 хвилин, потім додається на формування”, – пояснила головна технологиня одеського хлібозаводу № 4 Світлана Малиновська.

З готового тіста формуються шари певної товщини. У деякі додають різні начинки: мак, родзинки, курагу, в’ялену вишню чи волоський горіх. Потім із розкачаного тіста майстрині вручну скручують джгути. Готовий калач кладуть у форму і чекають, поки тісто відпочине та підросте.

Цього року виготовляти калачі почали раніше у середині грудня, аби напекти різдвяні калачі на святкові столи вірян східного та західного обрядів.

“Це важливо, тому що це спадкоємність поколінь, це наша історія, все-таки навіть якщо врахувати, що ми святкували Різдво 25-го, основна маса святкуватиме 7-го. Ми поки що не католики і не перебудували наш менталітет, щоб 7-го не йти з калачем кудись. Це важливо, це наші сім’ї”, – переконує майстриня виробничої дільниці Даніелла Гаврилович.

Останній штрих – і калачі можна випікати.

На хлібозаводі планують виготовити 70 тонн калачів. Цифра хоч і значна, втім, на 15% менша, ніж торік. Адже через війну знизився попит, багато містян виїхали й майже немає замовлень від великих кафе та ресторанів.

Утім одне велике замовлення все ж таки було: від міської влади для військових та незаможних містян.

“27 794 штуки калачів, із яких більш як 20 тисяч були передані на ЗСУ, близько 7 тисяч були роздані по місту на соціально значущі верства населення, які не можуть дозволити купити такий дорогий продукт, як калач. Зі свого боку, ми допомагаємо як місцевій Теробороні, так і Нацполіції хлібом і калачами у святкові дні”, – розповів директор одеського хлібозаводу №4 Віталій Добровольський.

Аби виготовити таке велике замовлення для ЗСУ, деяким пекарям довелося працювати понаднормово. Утім проблем з охочими не було. Пані Людмила зголосилася однією з перших, адже її син 8 місяців служить на передовій. Каже: у випічку калачів вкладала душу.

“Ми всі дружно вийшли і робили калачі, нас було дуже багато і калачів багато. Я його запитала, калач був? Він каже: “Так, дуже вам пошана і дяка”. Вони наш хліб получили і калачі наші получили в Херсоні, вони як дома побували”, – каже пекарка Людмила Присяжнюк.

Щодня на хлібозаводі виготовляють 20 тисяч калачів. Від початку повномасштабної війни виробництво не зупинялося жодного дня. Навіть під час тотальних блекаутів використовували власний генератор, аби забезпечити людей свіжим хлібом.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, “5 канал”

Читайте також: Солодкий бізнес із Херсона: як подружжя переселенців змогло відкрити кондитерську у Вінниці 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: “Біда у всіх одна, ми вже стали як рідні”: мами загиблих десантників передали на передову вареники

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *