“Укрзалізниця” купила у Франції рейки вдвічі дорожче за придбані раніше в Україні

Угоду було підписано під час зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра економіки Франції Брюно Ле Мера

“Укрзалізниця” в грудні 2022 року підписала угоду про придбання французьких рейок на 37,6 млн євро, або 1,45 млрд грн. Ціна залізничних шляхів вийшла майже удвічі вищою за вартість рейок від компанії “Метінвесту” Рената Ахметова, придбаних минулого року.

Про це повідомляють “Наші гроші” із посиланням на систему Prozorro.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Договір було підписано після візиту урядової делегації України на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем до Франції. Контракт уклали філія “Центр забезпечення виробництва” АТ “Укрзалізниця” та виробник Saarstahl Rail.

Йдеться про 19 тис. тонн традиційних для УЗ рейок Р-65 із загартованою поверхнею кочення довжиною 25 м (у Європі – 50 м). Ціна становить 1980 євро за тонну, або 76 392 грн. У неї закладена поставка до станції “Мостиська” Львівської області. Тягу з Польщі оплачує покупець.

Раніше монопольним постачальником рейок для “Укрзалізниці” була компанія “Метінвест”. Їх виробляли на заводі “Азовсталь” у Маріуполі – наразі, з очевидних причин, це неможливо. Місто окуповано, а виробництво розбомблене.

Восени 2021 року УЗ купила рейки по 1065 євро за тонну, або 33 780 грн. У 2019 році – за ціною 1002 євро за тонну, або 26 550 грн. У 2018-му – по 938 євро за тонну, або 29 001 грн.

Журналісти вказують, що хоча світові котирування сталі з 2018 року виросли вдвічі, проте це не так сильно відображалося на ціні рейок від української компанії.

Як повідомляв “ДВ”, марка “русскій воєнний корабль, іді на*уй” стала найдорожчою на аукціонах ProZorro.

Дивіться також: “Це нелюди, було страшно”: московити з “Градів” обстріляли дитячу лікарню у Херсоні – наслідки

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *