“Три евакуації Василя Бомбізи”: на Черкащині пройшла виставка відомого художника зі Слов’янська (Відео)

Пан Василь продовжуватиме творити у Чигирині до перемоги

Зі Слов’янська на Черкащину переїхав відомий художник Василь Бомбіза. Митець став переселенцем, адже треба було покинути свій дім через війну. Перебрався до Чигирина і тут почав творити. Уже написав на невелику виставку. Її назвав “Три евакуації Василя Бомбізи”, стільки разів за життя доводилося ставати вимушеним переселенцем і кидати дім.

80-річний художник Василь Бомбіза за роботою майже не відволікається, каже, малювати гарних жінок – то дуже складно.

“Багато говорить зовнішність людини. Високе чоло, задумливі очі, видно, що печатка інтелекта. Таких людей зазвичай складно писати – треба ж показати це. От якщо це буде коханка чи дівчина – то там вже можна фантазувати, губки більш червоні”, – розповідає Василь Бомбіза.

Портрети малює не часто, переважно – пейзажі. А коли вже сідає за них – намагається все зробити ідеально. Нині створює лише так званий нашльопок – це початок роботи з натурщицею.

Сьогодні за натурщицю мистецтвознавиця Яна Якимчук. Теж художниця. Це вона запропонувала Василю створити виставку, адже захопилася роботами майстра. Він для неї тепер як учитель.

“Малювання з натури особливе тим, що життя мить – вона неповторна, вона не повторюється і художник намагається насолоджуючись божественною красою, повторить оцю мить -це і є різниця між тим, що ми малюємо портрет або пейзаж ,або будь-що між тим як художник придумує в майстерні”, – пояснює мистецтвознавиця Яна Якимчук.

Художник назвав виставку “Три евакуації Василя Бомбізи”. Всі вони відображені в роботах. Перша евакуація була з Чорнобиля.

Далі жив і творив у Слов’янську, звідти вже евакуювався 2014-го, але дуже сумував, і коли небезпека минула – повернувся додому.

Цьогоріч знову мусив лишити і дім, і майстерню зі 150-ма картинами.

“Уже небезпечно було для життя, по місту вже били і дрони, і артилерія, навіть в будинок, де ми жили, влучили. Зараз артилерія дістає далеко, і за 40 км. І мер міста попросив евакуюватися”, – згадує Василь Бомбіза.

До Чигирину з дружиною приїхали вслід за друзями. Щоби відволіктися від війни та важкого переїзду, Василь почав працювати. Всі картини з виставки створені вже тут, узяти з собою не вдалося жодну.

“Я якось себе навіть не впізнав. Виявляється, тяга – дуже сильна річ. Творча тяга до чогось і не залишала мене. Я ходив, бродив, вивчав територію, місцевість. Вивчив – думаю, Боже мій, як напрошується писати. І саме це мене відволікало, я знаходив деяке захоплення у тому, чим я займаюсь. 

Картини виконані акварелями та олівцем. Виставка вже зацікавила містян.

“Зрозуміло, що людина пережила і зважаючи на те, що людина у віці, вже стільки втратила- але тут скільки позититву – це не просто гарно, це душевно і знаєте щось словами до цих картин просто неможливо, це треба відчуват”, – розповідає відвідувачка Ірина Чумак.

Пан Василь продовжуватиме творити у Чигирині до перемоги. А після повернення додому – відкриє свою персональну виставку, що завадила зробити війна. До вже відібраних 80-ти картин додасть нові, з третьої евакуації.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: “Тут HIMARS працює”: художник із Запоріжжя розмальовує уламки російських ракет, щоб допомогти ЗСУ

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Художник із Полтавщини фарбує в камуфляж автомобілі для ЗСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *