Масові протести у Бразилії: прихильники колишнього президента розтрощили урядовий квартал – сюжет (Відео)

Уряди Мексики, Канади та США запевнили, що підтримують демократичний вибір бразильського народу

У Бразилії – демонтують табір прихильників попереднього президента Жаїра Болсонару. Він програв вибори і його симпатики влаштували масові протести. А цієї ночі – захопили урядові будівлі, де трощили все підряд. Поліція розігнала натовп, чинній владі – урвався терпець. Президент Лула да Сильва пообіцяв знайти і суворо покарати заколотників. А протестувальникам наказав негайно згорнути наметове містечко. Чи послухалися вони президента, і як реагують на ці протести у світі – знає журналістка “5 каналу” Нонна Стефанова. 

Палац президента Бразилії, Національний конгрес і Верховний суд. Будівлі цих трьох інституцій намагалися штурмувати прихильники попереднього президента Бразилії, Жаїра Болсонару. Протестувальники увірвалися всередину, крали, мародерили і громили усе, що бачили. Навіть – твори мистецтва. А ще меблі, комп’ютери та інше устаткування.

Лише за кілька годин правоохоронцям вдалося навести лад і заарештувати чотири сотні заколотників. Це люди, невдоволені перемогою на виборах ветерана бразильської політики Лули да Сільва, який прийшов на зміну правому популістові Жаїру Болсонару. Відколи Болсонару програв на виборах у жовтні – протести його прихильників набирають обертів. Але зараз вони досягли нечуваного масштабу. Востаннє такого нападу урядові будівлі зазнавали понад 40-к років тому. І новообраному президентові – увірвався терпець.

“Ці люди уособлюють усе найогидніше в політиці. Вони вторглися у будівлю уряду, у приміщення національного конгресу, вони увірвалися до Верховного суду. Як справжні вандали, на очах нищили усе, що побачили. На нашу думку, були прогалини у безпеці. Але я хочу сказати вам, що усіх людей, які це скоїли, ми знайдемо! – наголосив президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва.

Президент наказав негайно ліквідувати наметове містечко протестувальників. Демонстранти розташували його біля штаб-квартири армії, вимагаючи від військових втрутитися у ситуацію. На думку прихильників Жаїра Болсонару, він програв через шахрайство на виборах. Хоча доказів цьому – немає. Сам Болсонару, який підтримував цю версію і закликав до масових протестів – зараз засудив штурм урядових будівель. І назвав перетином червоних ліній. Обурені й чимало бразильців.

“Я не думаю, що всі ці демонстрації були потрібні. Це напад на демократію, напад на бразильське суспільство. І аж ніяк не є виявом свободи слова. Це тероризм проти держави, ось що”, – вважає мешканець Бразилії.

Засудили напад на урядові будівлі і західні держави, і країни – сусідні з Бразилією. Уряди Мексики, Канади та США запевнили, що підтримують демократичний вибір бразильського народу. А от до попереднього президента Болсонару – виникла низка запитань у американських високопосадовців. Він виїхав до Сполучених штатів за кілька діб до припинення своїх повноважень. Скористався візою, яка діє лише для чинних президентів Бразилії. Але й досі перебуває у Флориді. Бо у Бразилії на нього чекає кілька розслідувань. За час каденції Болсонару називали бразильським Трампом. А штурм урядових будівель його прихильниками вже порівнюють з атаками прихильників Трампа. Коли той два роки тому програв на виборах, також закликав до масових протестів, які обернулися штурмом Капітолію. 

Нонна Стефанова, “5 канал”

Читайте також: Бразильський вчений, затриманий у Норвегії, виявився російським шпигуном – Bellingcat та Insider

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *