Позбавлення мандатів депутатів опзж: чи конституційне таке рішення і чому це не вигідно “Слузі народу” (Відео)

Забрати не лише картки, а й мандат уже цього тижня можуть у чотирьох депутатів-обранців з опзж

Народні депутати не поспішають прощатися з обранцями від забороненої партії опзж. Ініціативу про позбавлення мандатів проігнорували близько сімдесяти парламентарів. Серед них – фракція “Батьківщина” та керівництво партії і фракції “Слуги народу”.

Ще в листопаді збір підписів за звернення до голови парламенту розпочав нардеп від монобільшості Олег Дунда. У листі до Руслана Стефанчука “слуга” просить внести до порядку денного низку законопроєктів про позбавлення повноважень депутатів від ОПЗЖ.

“Чесно” й інші громадські організації восени зверталися до парламенту. Ми просили напрацювати єдину політику до депутатів проросійських партій на місцевому рівні і на парламентському”, – зазначила аналітикиня руху “Чесно” Ірина Федорів.

У парламенті зареєстрували кілька законопроєктів, які допоможуть вигнати депутатів проросійської політсили. За даними руху “Чесно”, лише близько сотні парламентарів із необхідних 150 поставили свій підпис під зверненням до Стефанчука. Це фракція “Євросолідарності” майже у повному складі, приблизно половина нардепів із “Голосу” та деякі “Слуги народу”. Не підписувала звернення вся фракція “Батьківщини”, за винятком трьох нардепів. Більшість представників монобільшості ініціативу однопартійця розкритикували. Кажуть – забрати одним махом мандати у всіх нардепів, які обиралися від опзж, суперечить Конституції.

“Ми маємо просто визначиться, ми йдемо в Європу, де поважають всі закони, або робимо те, що потім можна легко скасувати в суді”, – зауважила народна депутатка, “Слуга народу”, Євгенія Кравчук.

“Посадити за державну зраду ми можемо, позбавити мандату за державну зраду або неявку, той самий батальйон Монако, – ми можемо, але ми не можемо просто всіх списком позбавити всіх мандатів”, – переконує народний депутат, “Слуга народу”, Микита Потураєв.

Основний закон говорить – повноваження народного депутата припиняються достроково лише за сімох підстав: коли обранець сам пише заяву, коли набирає сили обвинувальний вирок проти нардепа, коли суд визнає парламентаря недієздатним. А ще мандат можуть забрати завчасно у разі, коли нардеп виїхав за межі України та припинив громадянство, не покинув діяльність, несумісну з депутатським мандатом, не вступив до фракції політсили, від якої обирався, або – помер.

“Суть в тому, щоб вони не представляли інтереси народу, який вони, по факту, зрадили. Прикриття конституцією про те, що неможливо в межах конституції взагалі нічого робити – мені нагадує дискусію часів відсторонення від влади Януковича, коли довгий час розказували, що законно обраного президента відсторонити від влади неможливо”, – наголошує нардеп від “Голосу” Ярослав Юрчишин.

“Вистава у дві руки від партії влади”. Так оцінив ініціативу Олега Дунди нардеп від “ЄС” Володимир В’ятрович. Пояснює, чому не підписався.

“Для того, щоб позбавити опзж мандатів не треба жодного антиконституційного закону який пропонують. Треба просто діяти згідно з тим, що передбачено в Конституції, і за 10 місяців нічого цього не сталося. Мова йде про позбавлення їх мандатів через суд, через звинувачення, доведені звинуваченні в державній зраді”, – пояснює депутат “ЄС” Володимир В’ятрович.

У “Батьківщині” кажуть – теж за те, щоб вигнати опзж. Але лише у конституційний спосіб. І пропонують свій варіант.

“Достатньо прийняти зміни до закону про регламент, і до закону про статус депутата Верховної Ради і цим рішенням позбавити права голосувати. Забрати в них картки просто. І це от – так!”, – каже нардеп “Батьківщини” Олексій Кучеренко.

Забрати не лише картки, а й мандат уже цього тижня можуть у чотирьох депутатів-обранців з опзж. Йдеться про Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна. Адже президент позбавив їх громадянства.

“Вони будуть позбавлені мандатів на найближчому засіданні дуже скоро”, – запевняє Євгенія Кравчук.

А от як позбавити мандатів решту нардепів опзж, в монобільшості ще мізкують. Один із варіантів – заборонити відвідувати засідання. Журналістка “Цензор.нет” Тетяна Ніколаєнко припускає – самим “Слугам” зникнення опзж – не вигідне. Адже “своїх” голосів монобільшості вже давно бракує. Виручають любителі “русского міра”.

“Якщо ці депутати підуть, то інші почнуть заявляти дуже високі вимоги за свої голоси. Найбільше вони не хочуть зараз співпрацювати з Коломойським, натякаючи, що в нього будуть найбільші апетити. Він має значну кількість народних депутатів. Ту ж групу “За майбутнє”. Але не лише група Коломойського буде підвищувати свої ставки. Це будуть робити і інші групи, як казатимуть це, 5-те й десяте”, – роз’яснила Тетяна Ніколаєнко.

У русі “Чесно” називають ще один аргумент на користь того, що проросійські депутати насправді потрібні партії влади – у проєкті закону чітко прописали, як позбавити опзж крісел у місцевих радах. А от забрати керівні посади в парламентських комітетах у таких депутатів – за 10 місяців війни не спромоглися.

“І тут звичайно виникає питання, чому Шуфрич досі очолює комітет з питань свободи слова?
Немає політичної волі! Це мало бути одне з перших рішень. Ну війна, свобода слова, Шуфрич. Знайдіть в цьому ланцюжку зайвий випадний компонент”, – обурюється аналітикиня Руху “Чесно”.

А крім Нестора Шуфрича, ще вісім ексчленів опзж досі сидять у кріслах заступників голів комітетів. Ще п’ятеро мають посади секретарів. Раніше очільниця партії “Слуга народу” в інтерв’ю НВ називала співпрацю з колишніми нардепами “конструктивною”. Нині голова партії влади просить генпрокурора, СБУ, ДБР та МВС відзвітувати – кому з нардепів забороненої проросійської партії світить в’язниця.

Ганна Рибалка, Микола Чеботарьов. “5 канал”.

Нагадаємо, народні депутати, які були обрані до Верховної Ради, відтепер вже забороненої “опозиційної платформи – за життя”, після початку повномасштабної агресії росії продемонстрували справжні чудеса перевзування на ходу, а в останні місяці – ще й системно підтримують рішення влади.

Дивіться також відео: Зеленський обрав найбільш незворотній спосіб позбавити проросійських депутатів мандатів – Рудик

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *